Kisah sepasang spek mata

Kisah sepasang spek mata ni adalah kisah kak yone sendiri 😊 Kak yone ni rabun orangnya. Sejak dari sekolah rendah lagi. Kak yone perasan yang kak yone rabun bila duduk belakang tak nampak apa yang ditulis kat papan hitam. Rupanya kenalah pakai spek mata.

Kak yone dah melalui zaman pakai spek mata yang jenis, kalau tak tengok jauh, kak yone tak pakai spek. Senang kata, sebenarnya taknak pakai spek mata langsung. Zaman pakai contact lense berwarna yang jadikan mata kelabu kucing gitewwww. Contact lense yang permanent 2 tahun, yang memang lama juga kak yone pakai. Habis 2 tahun, kak yone buat lagi. 

Lepas dah boring, kak yone tekad pakai spek mata. Kelihatan skema giteww. Spek mata ni memang lama tak bertukar-tukar kak yone pakai. Rasanya sampai 5 tahun plus-plus. Sampai spek tu dah meretak di bucunya, akhirnya perlahan-lahan, kak yone mula pakai contact lense yang beli ikut power kak yone je. Spek mata tu pula, sampai dah tercabut cerminnya. Jadi memang takleh pakai dah.

Baru-baru ni, kak yone kena jangkitan mata. Haaaa lama tau nak baik jangkitan ni. Mula-mula anak kak yone yang sakit mata. Tapi mata dia tak merah. Cuma bangun pagi ada tahi mata yang banyak. Then kak yone terkena. Start dengan mata merah dan bertahi mata. Dah seminggu lebih, mata merah dah hilang. Tapi pagi-pagi bangun, masih banyak tahi mata.

Jadi kak yone takdelah nak melawa bercontact lense semua. Kak yone buatlah spek baru sebab yang lama tu dah tercabut bagai. Seronoknya buat spek kat satu kedai spek di AEON Shah Alam, kedai spek mata Jepun. Fuhh canggih, tak payah da masuk bilik gelap. Ada macam mesin, tergantung je, boleh da check mata ikut power kita. Setengah jam spek tu siap, dengan syarat, power spek mata kak yone ada. Puas hati. Harganya pun mampu milik 😊

spek mata baru

Tapi, apa yang kak yone nak ceritakan kat sini, bukanlah pasal spek mata baru. Tapi nak cerita pasal power mata baru! Seronok tau bila power spek mata menurun! Haritu, masa kak yone beli contact lense, dah turun skit.

Buat pengetahuan korang, power spek mata kak yone dari dulu, dua-dua mata tak sama power. Dari 300++ dulu, sekarang yang terbaru, power dua-dua mata dah sama, jadi 225 😄 Cuma power silau je berbeza, dalam 75 dan 100. Alhamdulillah happy sangat kak yone rasa.

Macam mana power spek mata boleh turun? First of all, dengan izin Allah, asbab mengamalkan supplemen semulajadi secara konsisten untuk jangka masa yang lama juga. Cuma tahun 2017 ni, kak yone memang minum beberapa botol Vivix. Supplemen yang lain kak yone konsisten ialah, Sustained Release Vita-C Plus, Vitamin B Complex, Ostematrix, Alfalfa Complex, Lecithin, Omega Guard. Haaa kiranya vitamin-vitamin penting keperluan harian.

Haaa bestkan. Makan supplemen ni bagi kak yone, kalau nak makan, kenalah cari yang berasaskan yang semulajadi macam supplemen-supplemen Shaklee. InsyaAllah, jangka masa panjang, kesannya sangat baik untuk tubuh kita. Macam kak yone, alhamdulillah, syukur sangat power spek mata menurun. Harap makin menurun lagi 😁

Kak yone saja share kisah ni. Badan kita bukan semakin muda. So kita memang perlukan nutrisi yang mencukupi dalam diet seharian kita. Kalau nak dapatkan nutrisi daripada makanan, mungkin makanan seharian tak cover keperluan nutrisi penting dengan mencukupi. Tu yang kita perlukan supplemen atau vitamin untuk top up keperluan nutrisi yang tak mencukupi.

Kak yone share sebab kak yone makan vitamin-vitamin Shaklee ni. Kalau korang nak juga start makan vitamin, pilihlah vitamin Shaklee. Nak tanya atau nak dapatkan vitamin-vitamin Shaklee, boleh aje hubungi kak yone di 016-2364796.
Previous
Next Post »
0 Komentar