Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Nasi Goreng Kicap Express

Apa khabar semua 😀 Hari ni kak yone nak share 'pertemuan' kak yone dalam membuat nasi goreng kicap. Otai-otai masakan jangan condemn. Kak yone masih belajar 😂.

Kak yone baru je belajar buat nasi goreng kicap ni. Ni pun secara tak sengaja. Sebab kebiasaannya kak yone akan letak cili bo atau cili blend supaya kaler nasi goreng jadi macam merah-merah gitew.

Nasi goreng kicap ni terjadi masa kak yone fikir asalkan masak je nasi goreng pagi tu. So memang nasi goreng kicap express.

Cara-cara masak nasi goreng kicap versi 1:

1. Potong 2 ulas bawang putih dan gorengkannya (untuk seorang atau dua orang makan). Kalau ramai orang, letak 4-5 ulas.

2. Kemudian ambil sebiji telur dan goreng hancur dengan bawang putih tersebut. 

3. Masukkan nasi putih. Kacau-kacau dan masukkan kicap secukup rasa.

4. Bila dah tergaul semua, kak yone masukkan maggi secukup rasa dalam sesudu giteww.

5. Maka siaplah nasi goreng kicap. Warnanya coklat-coklat campur putih-putih telur dan nasi.




Sedap juga rasanya 😀 Baru kak yone tahu. Simple sangat tapi sedappp. Kalau nak tambahkan ayam ke, daging ke, boleh je. Cuma kak yone buat ala-ala express, maka takdelah extra tu.

Resepi nasi goreng kicap versi 2:


Kali ni kak yone ubah daripada menggunakan bawang putih, kak yone gunakan bawang besar yang dah blend. 

Cara masakannya sama cuma kak yone masukkan bawang besar blend awal-awal untuk ditumis. Tapi silap kak yone. Kak yone tumis kejap sangat then terus pecahkan telur.

Kat sini terasa salah teknik kak yone. Telur tu terus jadi macam bercampur dengan bawang blend tu. Jadi bila dimasukkan nasi, nasi jadi macam melekit 😂

Tapi nasi goreng tu tetap jadi. Cumanya itulah yang terakhir akan kak yone masak 😂 Taknak dah. Cuma nasi tu manis sebab bawang blend tu. Bawang memang membantu memberi rasa manis pada masakan. Suatu perisa asli giteww 😊

Haha. Tu je kak yone nak kongsikan. Kalau korang nak masak nasi goreng kicap, baik cuba versi 1. Kalau taknak letak bawang putih pun takpe. Terus goreng telur hancur dan masukkan nasi. Kalau letak bawang putih, api jangan kuat sangat. Nanti cepat hangus bawang putih tu.

Heeee tu je kak yone nak share. Buat panduan amateur macam kak yone dan juga bagi panduan yang mencari resepi mudah. Dalam 10-15 minit siap!


Pssstt: Selit sikit iklan. Yang mencari vitamin-vitamin semulajadi, bole dapatkan daripada kak yone 😊 Bukan vitamin buat sendiri ek. Tapi vitamin yang dah menjalani kajian klinikal semua. Vitamin-vitamin Shaklee. Wasap je 016-2364796 atau klik link ni --> http://tanyakakyone.wasap.my 😀

Resepi Butter Prawn Yang Mudah Disediakan Dan Sedap Untuk Kanak-kanak Dan Dewasa

Salam Ramadhan semua 😀 Setiap hari ibu-ibu pasti terfikir nak masak lauk apa untuk berbuka atau pun sahur. Hari ni kak yone masak butter prawn yang mudah disediakan dan sedap dimakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa 😊

Resepi ni kak yone dapat daripada sahabat baik kak yone. Anak dia memang suka sangat lauk ni. Kak yone pula, sebelum-sebelum ni memang tak biasa masak resepi sebegini. So it's a good try today 😀 Alhamdulillah.

Bahan-bahan:

1. Sebiji telur
2. Minyak masak (nak sihat pakai Olive Oil)
3. Mentega atau marjerin seperti Naturel, Dorina, Mother's Choice dan sebagainya pun boleh.
4. Selabu bawang
5. Dua ulas bawang putih
6. Sedikit carrot
7. Fresh milk atau susu cair

Cara-caranya:

1. Pecahkan sebiji telur dlm mangkuk dan kacau sedikit supaya telur kuning pecah dan bercampur.

2. Panaskan olive oil dan butter (butter lebih sikit pun sedap) Boleh juga pakai marjerin macam Dorina, Naturel dan sebagainya.

3. Masukkan telur tu (tuang sikit-sikit & perlahan-lahan. Tarik mangkuk tinggi-tinggi ke atas macam buat teh tarik. Kacau laju-laju guna belakang sudip. Masak telur sampai masak. Toskan daripada minyak dan put aside).

4. Baki minyak yang masak telur tadi, tumis pula bawang putih dan bawang besar cincang (blender pun boleh). Goreng sampai kuning sikit.

5. Masukkan carrot potong panjang-panjang. Kalau ada sayur yg keras-keras sikit boleh campur. Kacau sampai carrot lembut sikit.

6. Masukkan fresh milk kotak kecik atau susu cair mengikut jumlah kuah yang diinginkan.

7. Perasakan dgn garam gula.

8. Masuk udang dgn telur yang di tos tadi.

9. Siap

Inilah hasilnya 😍😍😍


Memang creamy kuahnya. Anak kak yone yang setahun setengah makan bertambah-tambah 😍 Kak yone pun bertambah-tambah juga nasinya 😂

InsyaAllah anak berselera ibu pun happy. Kalau pening-pening anak susah nak makan, bagi minum Mealshakes yang mempunyai pelbagai vitamin dan mineral. Sangat baik untuk anak-anak. 

Bagi ibu ayah, terutamanya Ramadhan ini, boleh amalkan Mighty-3-Gems semasa sahur. InsyaAllah membantu badan lebih cergas bertenaga semasa berpuasa 😊


Nak dapatkannya, hubungi kak yone di 016-2364796.

Terima kasih. Selamat mencuba 😊

Ikhlas, 
Kak yone
016-2364796
Pengedar Shaklee Shah Alam, Subang, Klang, PJ, Mid Valley dan seluruh Malaysia!