Sunday, 4 June 2017

Mengantuk semasa bekerja di bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Salam Ramadhan. Alhamdulillah. Semoga kita menjalani Ramadhan dengan sebaik-baiknya. Macam mana puasa? Bersemangat? Biasa-biasa? Letih dan mengantuk?


Kak yone sebenarnya nak menulis pasal mengantuk. Mengantuk semasa bekerja di bulan Ramadhan. Taknaklah kita duduk di kerusi menghadap PC atau laptop sambil tersengguk-sengguk kan? Mesti semua nak cerah mata dan bertenaga.

Alhamdulillah, tahun ni kak yone terasa perbezaan berbanding tahun-tahun lepas 😊. Boleh baca entri ni --> Cara-cara mengurangkan rasa mengantuk semasa Ramadhan. Kiranya sekarang kak yone nak jadi testimoni bagi entri di atas 😊

Tapi sebelum tu, untuk menghadapi Ramadhan, mind set kita kenalah kuat. 

Cara-cara untuk menjalani Ramadhan dengan baik dan lancar:

1. Kak yone akan cuba bersedia dari segi fizikal dan mental. 

i) Sebabnya dalam bulan Ramadhan adalah sunnah untuk bangun sahur. Jadi kalau tak tidur awal dan mendapat tidur yang secukupnya, ditambah pulak mak-mak yang kena sediakan makanan untuk sahur, memang akan mengantuk di siang hari, iaitu di tempat kerja.

ii) Bersedia untuk mengawal mulut, mata, telinga dan semua anggota badan daripada bercakap, melihat, mendengar perkara-perkara maksiat dan tidak berfaedah.

Boleh baca entri yang kak yone share daripada IKIM FM - Ramadhan Bulan disiplin mendidik diri dan jiwa.

2. Setkan dalam diri yang kita nak jadikan Ramadhan ini Ramadhan yang terbaik. Jadi mesti kita akan berusaha untuk mencapai segala ganjaran yang ditawarkan dalam bulan Ramadhan kan? Jadi taknaklah sahur terlepas, belanja berlebih-lebihan, membazir dan sebagainya. 

Jadi nak stay tip top dalam bulan Ramadhan, kak yone akan pastikan suatu jenis teh ni selalu ada untuk kak yone minum semasa sahur.

Haaaa Cinch Tea namanya. Teh ni, dengan izin Allah, membantu kak yone lebih cergas dan kurang mengantuk semasa Ramadhan. Sampai suami kak yone pernah tegur, cergas betul puasa-puasa ni 😊 Jalan pun laju je.


Kalau mengantuk sekalipun bila dah sampai di tempat kerja, kak yone akan amik masa lelap 10-15 minit. Kemudian bila dah jaga, memang segar rasa. Takdelah rasa tak larat macam orang yang tidur lepas sahur tu 😁

Haaaa satu lagi tip untuk cergas semasa Ramadhan ialah, JANGAN tidur selepas sahur dan Subuh. Letak kepala pun jangan sebab kalau nak bangun balik untuk siap-siap gi kerja, alamatnya akan rasa badan terlampau lemau. Serius!

Of course, untuk boost tenaga, selain daripada Cinch Tea yang membantu cerah mata, kak yone amalkan juga vitamin B Complex semasa bersahur dan juga makan tablet Ostematrix di malam hari sebelum tidur untuk bangun sahur dengan lebih segar.


Alhamdulillah, kak yone suka amalkan vitamin-vitamin ini. Sebab selain menjaga pemakanan, vitamin-vitamin ini membantu top up nutrisi yang tak cukup daripada pemakanan. Vitamin yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi, mudah diserap oleh sel-sel badan kita. 

Jadi, apabila sel-sel kita mendapat nutrien yang berkualiti daripada bahan-bahan semulajadi, insyaAllah kesannya akan dapat dilihat pada luaran kita, yang mana kita akan lebih cergas, bertenaga, serta akan kelihatan berseri-seri gitewwww 😊

10 hari terakhir Ramadhan dah tiba. Jangan lepaskan peluang merebut ganjaran-ganjaran hebat yang Allah tawarkan pada kita, kerana Ramadhan sangat istimewa. Buat yang terbaik, insyaAllah semoga kita memperoleh barakah dan kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Akhir kata, nak dapatkan vitamin-vitamin yang kak yone ceritakan ni, hubungi aje kak yone di 016-2364796.

Yang berdekatan di sekitar:
- Shah Alam
- Petaling Jaya area Jaya33, Amcorp Mall, SS14, Jaya Shopping Centre, Menara VSQ
- Klang are Hotel Premiere, KWSP

Bolehlah mendapatkan dengan COD daripada kak yone. Yang berjauhan, jangan bimbang, Poslaju ada, GDEX daripada Shaklee pun ada. 

So dapatkan daripada kak yone, pengedar Shaklee Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang dan kawasan-kawasan sekitarnya 😊

016-2364796

3 comments:

  1. Mmg puasa ni keje nak tido je kalau tak dikawal.. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kita memang kena extra kuat nak melawan dugaan kantuk ni :D

      Delete
  2. Betul tu.bulan puasa ni asyik tido je keje

    ReplyDelete