Cara Menyantuni Orang Nazak Bahagian I

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Hari ni kak yone nak share apa yang kak yone belajar masa gi kursus pengurusan jenazah. Topik pertama ialah cara menyantuni orang nazak.



Disebabkan kak yone first time attend kursus pengurusan jenazah, kak yone rasa banyak sangat yang kak yone belajar. Sebenarnya nak tulis satu topik pengurusan jenazah terus. Tapi rasa macam panjang sangat. So insyaAllah akan kak yone pecah-pecahkan kepada tajuk-tajuk kecil ya.

Setiap orang pasti merasai mati. Tidak awal dan tidak lewat. Memang terjadi apabila telah ditentukan. Mati memang sangat-sangat menyakitkan. Bayangkan aje kalau wanita yang sakit nak bersalin, seingat kak yone, sakitnya mati 8 kali ganda daripada sakit nak bersalin (bukan fakta tapi ingat-ingat lupa).

Semestinya sebelum kembalinya ke Rahmatullah, kita akan menghadapi saat-saat nazak. Pada ketika ini, jika kita berada bersama dengan orang yang nazak, perkara-perkara yang perlu dilakukan ialah:

πŸ’§Baringkan orang yang nazak mengiring ke kanan. Kaki menghadap kiblat dan lapikkan kepala dalam 45 darjah. Kalau boleh, tinggikan kedudukan (letak atas katil) orang yang nazak ini. Supaya jauh daripada serangga-serangga yang merayap.

πŸ’§Pastikan keadaan persekitaran tenang. Sesungguhnya orang yang sedang nazak berada dalam keadaan yang serabut. Ketika itu, wallahua'lam orang yang sedang nazak sedang diuji dan terbuka hijabnya untuk melihat yang ghaib. Jadi apa yang kita boleh bantu ialah, biarlah dia berada dalam keadaan yang tenang dan tidak bising.

πŸ’§Bacakan kalimah Laillahaillah secara lembut dan perlahan-lahan di telinga kanannya. Selalunya, kalimah ini dibacakan oleh orang yang sangat disayangi oleh orang yang nazak, macam anak-anak atau ahli keluarga yang sangat rapat. Apabila orang yang nazak tu mengikut baca, maka berhenti. 



Jika orang yang nazak tu siap berkata-kata, bertanya hal-hal dunia, tak perlu melayan. Senyum je dan relekskan dia. Jauhkan dari bersembang hal-hal dunia. 

Kalau orang tu tak mampu sebut Laillahaillah, maka usahakan dia sebut Allah. Kalau tak boleh juga, ajar dia bersaksi, sebutkan "AshaduAllah......." sampai habis untuk dia. Tengok response dia. Kalau mengelip mata, maknanya dia faham.

πŸ’§Basahkan bibir orang yang sedang menghadapi sakaratul maut. Kita tahu kan, orang yang sedang nazak akan terasa sangat haus. Kalau air seluas lautan pun tak cukup. Dalam kes ni, cukuplah sekadar basahkan bibir, kalau ada straw, letak sedikit air. Tak perlu beri minum air yang banyak (kata instructor pengurusan jenazah tu, kalau bagi minum air, seolah mempercepatkan sakaratul maut, wallahua'lam).

πŸ’§Banyakkan membaca Yassin dan berzikir. Tapi cukuplah sekadar membaca secara lembut dan perlahan-lahan. Contoh yang instructor tu bagi, kalau yang sedang sakit nazak tu seorang guru agama, nanti terganggu kalau dengar bacaan kuat sangat, kalau salah tajwidnya, kang nak dibetulkan jugak. 

πŸ’§Bacaan Yassin dan zikir ini, sebaik-baiknya dibaca oleh orang-orang yang disayangi dan rapat dengan orang yang sedang nazak seperti ahli keluarga dan sahabat handai. Jangan bercerita hal dunia semasa berada berdekatan dengan orang yang sedang nazak.

πŸ’§Jangan tinggalkan orang yang nazak bersendirian, especially pada waktu malam. Sentiasalah pastikan sesiapa sentiasa bersama dia. Semasa menemani atau menziarahi orang yang nazak, pakailah pakaian yang lembut-lembut supaya sedap mata memandang. 

πŸ’§Elakkan memakai pakaian yang warnanya garang seperti merah, kuning dan sebagainya yang akan memberatkan sakaratul maut. 

InsyaAllah, semoga kita dijemput dalam Khusnul Khotimah. Nanti kak yone sambung lagi chapter seterusnya.

Batuk Lelah Dan Penat Abah Berkurangan Dengan Vivix Dan Omega Guard

Ahlan wasahlan ya Ramadhan. Alhamdulillah dah masuk 1 Ramadhan. Selamat berpuasa kak yone ucapkan. Kali ni kak yone nak cerita kisah abah kak yone sendiri.

Baru-baru ni, abah kak yone macam sakit-sakit. Biasalah warga emas, ada masa-masanya datang sakit-sakit. Abah memang batuk. Tapi kali ni batuk-batuknya jadi teruk dan abah rasa penat sangat. Sampai abah kak yone Whatsapp beritahu anak-anak semua kalau sempat abah bertemu Ramadhan kali ni, abah akan bersyukur sangat 😒


Kak yone pun terkejut sangat. Terus order Omega Guard hantar ke rumah di kampung halaman. Vivix memang dah ada kat umah mama dan abah.


Disebabkan batuk-batuk, abah diberi gas nebuliser tu. Memang berkurangan batuk abah. Tapi sehari dua, jadi balik. Abah memang rehat je sebab mama cakap abah rasa penat. Dah makan ubat semua tapi tak jadi apa pun kata mama.


Kami adik beradik memang suruh abah amik gas nebuliser lagi. Tapi abah tak nak. Alhamdulillah Omega Guard yang kak yone order tu, harini order, esok dah sampai. Kak yone pesan berkali-kali pada mama untuk pastikan Vivix dan Omega Guard sentiasa abah makan.


Alhamdulillah sangat, lepas makan Vivix dan Omega Guard selama beberapa hari, batuk lelah dan penat abah berkurangan. Abah lebih bertenaga dan boleh ke surau macam biasa. 


Alhamdulillah. Lega kak yone dengan perkembangan abah. Iyela kita nak sambut Ramadhan dalam keadaan sihat. Nak puasa dan menunaikan solat Terawikh kan. Syukur sangat.






Happy sangat kak yone rasa. Jangan sesekali rasa lokek nak membeli Vivix dan supplemen-supplemen lain untuk ibu dan ayah kita. Nak-nak lagi sekarang dah masuk Ramadhan. Semestinya kita nak mereka menikmati Ramadhan dan dapat beribadat dalam keadaan yang sihat.


Alhamdulillah. Kak yone bersyukur sangat-sangat. Semoga mama abah sihat-sihat selalu. Selamat berpuasa semua. Salam Ramadhan.


Ikhlas,

Kak yone 016-2364796



Mentor dan pengedar Shaklee Shah Alam, Subang, Klang, Subang, PJ, Mid Valley dan seluruh Malaysia.


COD pun bokeh di sekitar PJ, Amcorp Mall, VSQ Tower, Jaya33, SS14, Klang, Shah Alam dan mana-mana lokasi yang kita boleh bincangkan 😊

Macam Mana Menghilangkan Sakit-sakit Tangan Dan Kaki Lepas Main Bowling

Jangan gelak bila tengok tajuk ni 🀣 Sebabnya orang-orang yang dah lama tak main bowling dan tiba-tiba main bowling aje yang faham. Haishhhh macam mana nak hilangkan sakit-sakit tangan dan kaki lepas main bowling.


Kak yone terkejut juga. Bagi kak yone, kalau sakit tangan sebab terkejut angkat bola bowling tu, normallah. Tapi kalau korang tiba-tiba praktis main bowling sebab ada game ke, kemungkinan kaki yang bersilang dengan tangan yang mencampak bola bowling pun akan sakit. Silap-silap tangan pun boleh tergeliat, sebab nak buat bola spin πŸ˜€

Yang kaki tu, jadi sakit sebab kita letakkan pressure atau tekanan ke atas kaki untuk mengimbangi berat badan apabila kita lempar bola bowling tu.

Rasanya kes yang sama boleh jadi jugak untuk sukan-sukan yang lain macam permainan bola tampar, bola baling dan sebagainya. Apa-apa pun, badan kita memang terkejut kalau dah lama tak bergerak πŸ˜‚

Tips kat sini ialah, apa-apa game atau sukan, regang-regangkanlah dulu badan tu. Supaya otot kita tak terkejut. Haaa orang kata panaskan badan dulu.

Then barulah mulakan permainan bowling. 

Tapi memang tak dapat elak juga sakit-sakit tangan dan kaki ni kan. Macam kak yone, teman setia kak yone 3 jer.

1. Ostematrix iaitu tablet Kalsium yang memang kandungan untuk kesihatan tulang kita. Apa kena mengena dengan sakit tangan dan kaki? Kalsium membantu meregangkan otot-otot. In other words, otot yang rasa kejang keras ni, akan releks apabila kita makan Ostematrix.

2. Vitamin B Complex yang memang wajib ada di setiap rumah. Kadang tanpa sedar, kita mencederakan urat saraf dalaman. Macam tergeliat tu. B Complex ni membantu meredakan urat saraf yang sakit.

3. Vivix. Supplemen terpenting sebabnya otot-otot yang sakit sebenarnya mengalami tekanan akibat kejutan. Kan tiba-tiba pi angkat bola bowling. Kita nak elokkan balik otot terkejut tu dan juga boost balik tenaga kita. Peluh ketiak jugak tau main bowling. So Vivix membantu kita supaya lebih sihat bertenaga. Nak-nak kalau keesokan harinya ​kerja.

Yang wanita, mesti bukan aje nak fokus pada bowling tapi rumah tangga. Kena bertenaga dan bangun pagi dengan cergas. So supplemen-supplemen ni memang sesuai sangat.

Macam kak yone, sebelum tidur, makan supplemen-supplemen ni. Bangun pagi memang segar bertenaga tau.

So? Tunggu apa lagi? Hubungi kak yone melalui WhatsApp di 016-2364796. Dapatkan segera!

Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley,  Menara VSQ, Amcorp Mall, Jaya Shopping Centre, PJ SS14, Jaya33, Subang, USJ dan seluruh Malaysia. Untuk maklumat lanjut mengenai vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:

DIANA
ID Shaklee: 1112978
Call/ SMS/ Whatsapp: 016-2364796
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, Subang, USJ, PJ SS14, Menara VSQ, Amcorp Mall, Menara PKNS, Jaya Shopping Centre, Mid Valley

Bacaan Darah Tinggi Turun Dengan Vivix

Apabila baca testimoni ini, hati kak yone berbunga-bunga. Happy sangat sebab Puan Arbayiah berjaya menurunkan bacaan darah tinggi setelah 4 tahun mengidap penyakit darah tinggi.



Bonus pointnya, sakit tumit pun terus baik 😊 Alhamdulillah. Jom baca kisah Puan Arbayiah.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

SAKIT TUMIT SEMBUH & BACAAN DARAH TINGGI MENURUN SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum..
Nama saya Arbayiah Binti Mohd Noh dan berumur 53 tahun. Saya seorang suri rumah dan kini menetap di Selangor serta mempunyai 5 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengamalkan Vivix kerana masalah darah tinggi, sakit tumit dan cepat penat.

Saya pernah mencuba pelbagai suplemen, berjumpa doktor dan membeli produk lain seperti Jus Nusantara, Jus dari produk Zhulian dan macam-macam lagi. Doktor juga membekalkan ubat-ubatan setiap kali selepas check up.

Saya mula mengenali Shaklee melalui phamplet yang dibawa pulang oleh anak saya, Nurliyana. Beliau merupakan seorang pengedar Shaklee. Saya juga turut membuat pembacaan di Internet untuk mengetahui kandungan Vivix serta membaca testimoni-testimoni di Internet.

Saya mengambil 1 sudu teh Vivix setiap pagi. Selain Vivix, saya turun mengambil Ostematrix setiap hari. Selepas 5 bulan mengamalkan kedua-kedua produk ini secara konsisten, bacaan darah tinggi saya telah menurun dan dulu setiap 1-2 bulan saya perlu pergi ke klinik untuk check up, kini cuma 6 bulan sekali sahaja. Saya juga telah menghabiskan 2 botol Vivix dalam tempoh 5 bulan ini.

Saranan saya untuk pembaca yang mempunyai masalah seperti saya, minumlah Vivix untuk kesihatan yang menyeluruh. Saya berasa sangat gembira kerana bacaan darah tinggi saya telah berkurang bacaannya. Saya juga sangat berpuas hati sebab dengan Vivix ini saya tidak lagi perlu mengambil ubat-ubat lain. Ianya memudahkan saya yang tak suka sangat makan ubat ini.



Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anak saya kerana memperkenalkan Vivix kepada saya. Selama 4 tahun saya menghidap darah tinggi ini, akhirnya saya bebas. Malah berat badan saya juga turun dengan banyak selepas mengamalkan Vivix.

Terima kasih Vivix! Saya sayang Vivix! 

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Jadi jangan tunggu lagi. Hubungi kak yone di 016-2364796 untuk mendapatkan supplemen-supplemen Shaklee ini 😊

Ikhlas,

Kak yone mentor dan pengedar Shaklee Shah Alam, Klang, Subang, PJ, Mid Valley dan seluruh Malaysia. Kalau nak COD pun boleh, roger je kak yone.


No untuk diingati - 016-2364796

Cara-cara menghilangkan sakit kepala yang mengganggu kerja seharian

Alhamdulillah. Kalau baca tajuk tu, jangan kecam kak yone. Kak yone share aje cara-cara menghilangkan sakit kepala yang confirm sembuh cara kak yone 😊 Apa-apa pun, itu ikhtiar dan yang mengizinkan penyembuhan sepenuhnya semestinya Allah Yang Maha Esa.

Semalam, boleh kata seharian kak yone terkena sakit kepala. Mula-mula sakit kepala mild je. Tapi sampai ke petang, tiba-tiba je boleh rasa sakit kepala yang buat rasa nak termuntah dan nak tercirit. Haaaa memang ada masa-masanya kak yone memang terkena sakit kepala sampai macam tu.



Cara-cara yang kak yone buat untuk menghilangkan sakit kepala:

1. Tidur 
Kadang-kala kita sakit kepala sebab kurang tidur. Maklumlah komitmen diri memaksa kita 'mengorbankan' masa tidur. Tapi bila kena sakit kepala, berehatlah sekejap. Tidur dalam masa 10-20 minit, terutama tidur yang disunatkan ialah sebelum masuk waktu Zuhur. InsyaAllah sakit kepala hilang, badan lebih bertenaga.

2. Ambil angin.
Kalau sibuk bekerja di dalam bangunan yang beraircond, keluarlah sebentar, hidu udara luar dan nikmati kepanasan cahaya matahari. Tarik nafas panjang-panjang.

3. Abaikan sakit kepala
Haaaa yang ni kalau sakit kepala yang mild atau ringan aja. Bolehla jangan dilayan sangat dan teruskan buat apa-apa yang patut. 

InsyaAllah, sakit kepala akan berkurangan atau tolerable la. Nak kata hilang, mai kak yone share kan macam mana kak yone hilangkan sakit kepala.

Jawapannya kak yone makan Ostematrix, Vitamin B Complex dan Vivix. Pastu tidur. InsyaAllah esok pagi, bangun dalam keadaan bertenaga dan hairan.

Sebab apa nak hairan? Sebab badan rasa ringan, sakit kepala dah hilang. Memang mengantuk pun takdak. 

Memang pagi tadi, kak yone bangun macam pelik. Hahaha sebab ehhh hilang sungguh sakit kepala. Tapi nak hilangkan sakit kepala ni, ada syaratnya. Hahaha. Minum air banyak ekkk. 

Apa-apa pun keadaan, air sangat-sangat penting. Sebab air yang cukup, akan bantu proses dalaman badan berfungsi dengan lebih baik. Pengaliran darah pun lebih lancar. 

Jadi, makan Ostematrix, vitamin B Complex dan Vivix, serta air yang banyak memang membantu kelancaran vitamin-vitamin ini membantu menghilangkan sakit kepala.

Ostematrix ni tablet kalsium yang membantu merehatkan otot-otot yang penat. Vitamin B Complex pula membantu mengurangkan tekanan terhadap urat saraf dan Vivix, membantu memperbaiki sel-sel dalaman yang keletihan. 

Jadi badan kita akan lebih cergas dan bertenaga, jeng jeng 😊

Nak dapatkan vitamin-vitamin ni, hubungi aje kak yone di 016-2364796.

Ikhlas sharing kak yone nak bantu korang yang selalu sakit kepala,

Pengedar Shaklee Shah Alam, Petaling Jaya, Subang, Klang, Mid Valley dan seluruh Malaysia. Nak COD pun boleh. Roger aje kak yone di 016-2364796.


Entri-entri berkaitan yang menarik untuk dibaca:




SAKIT DAN LENGUH-LENGUH BADAN HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX

SAKIT DAN LENGUH-LENGUH BADAN HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX
Wanita selepas bersalin memang agak cenderung (bukan semua ye) mengalami sakit-sakit badan, lenguh-lenguh kaki. 

Kak yone lepas bersalin anak pertama pun alami lenguh-lenguh kaki. Masa tu ingat sebab kak yone tak berpantang dengan betul. Masa tu pun memang tak kenal Shaklee sangat πŸ˜…

Alhamdulillah anak kedua, kak yone memang konsisten. Walaupun proses bersalin agak perit, tapi after effects tu positif sangat 😊

So jom baca kisah Puan Wan yang hilang segala sakit dan lenguh-lenguh badan setelah berikhtiar dengan Vivix.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

SAKIT DAN LENGUH-LENGUH BADAN HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum.

Saya Wan Zainab Bt. Wan Muhammad berusia 29 tahun. Mempunyai 2 orang cahaya mata lelaki. Saya suri rumahtangga yang bekerja dari rumah. Saya merupakan ibu yang aktif dan sibuk dengan aktiviti luar.

Selepas melahirkan anak kedua, saya mengalami masalah sakit pinggang, lenguh-lenguh, sakit belakang dan kerap letih. Situasi ini saya sedar sewaktu anak kedua berusia 7 bulan. Anak sulung pula jenis yang aktif. Tambahan pula sekarang anak kedua dah berusia 1 tahun. Adik dan abang sama-sama aktif.

Saya rasa hari-hari ingin diurut belakang badan. Memang rasa tak selesa bahagian belakang. Waktu tidur, saya alaskan bantal pada bahagian belakang. Selain sakit belakang, kaki juga sering sakit terutamanya pada bahagian buku lali. Suamilah yang selalu jadi tukang urut tak berbayar.

Sehinggakan saya rasa ingin jumpa doktor, risau jugak kalau bahagian belakang bermasalah.Takut slip disc atau lain-lain masalah. Tapi saya batalkan hasrat kerana ingin mencuba Vivix.

Jun 2016, promosi Vivix. Saya ambil peluang ini untuk consume Vivix. Alhamdulillah, 3 minggu amalkan Vivix, rasa sakit badan dah beransur hilang. Bangun pagi pun mudah je dan badan rasa lebih ringan daripada biasa. Sakit kaki dan tumit dah tiada. 

September lepas, saya join marathon. Walaupun 3 KM, saya rasa bertenaga dan masa larian, saya tak rasa sakit perut (senak perut). Kebiasaannya kalau larian, sakit perut memang akan terasa. Sangat pelik! Saya tak mudah penat. Jatuh cinta pada Vivix.

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Jadi, selagi boleh berikhtiar, berikhtiarlah dengan Vivix. Kandungan Resveratrol dalam membantu memperbaharui sel-sel yang lemah dan rosak. Tu yang kita yang amalkan Vivix akan lebih sihat bertenaga.

Dapatkan Vivix daripada kak yone. Hubungi 016-2364796.

Penyakit Batu Karang Sembuh Selepas 13 Tahun

Dahsyatnya kisah kali ni sebab sakitnya kena penyakit batu karang terasa seolah-olah bahagian peranakan dan salur kencing dihiris-hiris​ sesuatu yang tajam sampai mengelupur πŸ˜₯ Tapi dengan semangat untuk pulih, Puan Akmal berusaha untuk mencari penawarnya.

Sampailah terjumpa vitamin-vitamin Shaklee, keadaan kesihatan Puan Akmal  semakin baik. Finally setelah mengamalkan Vivix, batu karang yang telah sekian lama berada dalam tubuh Puan Akmal hilang!



Doktor sendiri sahkan penyakit batu karang yang dideritai hilang! Selepas 13 tahun menahan dan bersabar.

Jom baca kisah selanjutnya:

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

SAKIT BATU KARANG SEMBUH SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum W.B.T. Nama saya Akmal Mustafa dan berumur 28 tahun. Saya seorang suri rumah, mempunyai 3 orang anak dan kini menetap di Terengganu. Saya pernah mengalami masalah sakit kencing sejak dari bangku sekolah. Seingat saya ketika saya di tingkatan tiga.

Penyakit tersebut berlarutan untuk jangka masa yang agak lama. Hinggalah apabila saya berkahwin pada tahun 2008. Kesakitan yang saya alami semakin teruk. Saya mula tahu saya menghidap batu karang apabila terjadi insiden selepas saya mengurut perut dengan bidan, pada hari yang sama saya merasa sakit yang terlampau dahsyat.

Seperti ada sesuatu yang tajam seolah menghiris bahagian peranakan seta saluran kencing saya hingga menyebabkan saya menggelupur kesakitan. Bahkan saya tak mampu untuk berjalan kerana terlampau sakit. Suami saya terpaksa menggendong saya ke hospital kerana keadaan saya yang tak mampu untuk berjalan. 

Bermula dari situ doktor melakukan scan dan test urine dan dapat detect saya mengalami batu karang. Ini berlarutan sehingga saya merasa sakit dalam saluran kencing, sakit ketika bersama suami, rahim bengkak dan jangkitan kuman. Saya mengalami perkara ini sejak berumur 15 tahun. Selain ubat hospital saya ada berikhtiar dengan ubatan kampung. Minum rebusan akar kayu dan ubat homeopathy.

Tapi kesannya saya mengalami pening yang melampau serta saya juga terpaksa berjumpa pakar ENT kerana ubat yang saya makan menyebabkan dalaman saya kepanasan hingga memberi effect telinga saya sakit dan berdengung.

Doktor sarankan saya berhenti dan mencadangkan saya supaya makan ubatan yang telah ditetapkan dos pengambilan yang betul. Akhirnya saya stop dan selepas itu hanya menggunakan suplemen Shaklee. Saya berikhtiar dengan produk Shaklee selepas hasil pencarian di internet.

Pada mulanya saya hanya mengambil Alfalfa Complex dan Garlic sebagai langkah untuk mencegah kencing kotor. Alhamdulilah sekitar 1 minggu konsisten saya dapat kesan positif. Sakit bertahun yang saya alami dan bergantung dengan pil killer untuk tahan kesakitan hilang! 

Lepas tu saya mula ambil tambahan vitamin lain seperti Ostematrix dan Vita-C. Then saya buat pemeriksaan doktor untuk kepastian, sakit kencing saya hilang, kencing kotor pun pulih, rahim dah tak bengkak. Tapi batu karang masih ada.

Kemudian saya mula membeli tambahan vitamin sebab saya nk kesan yang extra. Saya nak hilangkan terus batu karang. Saya mula minum Vivix. Alhamdulilah. Bersyukur sgt asbab sebotol Vivix yang saya minum, hasil pemeriksaan doktor batu karang saya hilang!  

Doktor pun terkejut dan tanya apa yang saya amalkan. Saya bawa botol Vivix dan tunjuk pada doktor. Doktor nasihatkan saya untuk terus amalkan pengambilan nutrisi yg sihat untuk mencegah batu karang dari terbentuk kembali. Saya mula beli Vivix selepas daftar sebagai ahli Shaklee.

Saya tahu tentang Vivix hasil dari research dan produk study serta mencari testimoni pengguna Vivix. Saya mengambil sesudu kecil sekali sehari. Saya juga turut mengambil suplemen Shaklee lain seperti Garlic, Alfalfa, Garlic, Vita-C dan Ostematrix. Antara healing crisis yang saya alami ialah letih dan mengantuk, kencing menjadi sangat kuning dan beransur bersih dari hari ke hari. 

Oleh kerana saya menyusukan anak, hari pertama dan kedua baby kurang menyusu, mungkin ada perubahan pada rasa. Tapi saya lebihkan minum air putih. Sesudu Vivix sehari saya bahagikan untuk pengambilan 3 hari supaya kandungannya dapat balance dgn tubuh saya.

Alhamdulilah dengan cara tu baby saya kembali menyusu macam biasa dan lepas tu saya minum sesudu kecil sekali sehari balik. Dua minggu selepas minum Vivix, perubahan ketara saya tak lagi rasa sakit dan tak selesa pada saluran kencing. Tubuh menjadi ringan dan bertenaga dan tak mudah letih. Susu badan juga semakin meriah.

Saya mengambil masa dua bulan makan pil dan vitamin dan 2 minggu untuk menghabiskan 1 botol Vivix. Hasil scan dan urine test kuman batu karang dan batu karang hilang. 

Saranan saya pada yang mengalami penyakit batu karang, cubalah berikhtiar dengan suplemen Shaklee terutamanya Vivix, kerana Vivix berfungsi membantu untuk merawat sistem dalaman tubuh badan kita.

Saya sangat bersyukur pada Allah asbab pengambilan ViVix dan beberapa vitamin lain batu karang saya sembuh. Saya sangat berpuas hati dengan produk Shaklee. Alhamdulilah dan syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya saya sembuh dan dapat menjalani kehidupan dengan selesa dan tenang. Terima kasih atas peluang ini.

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Pesan doktor, pastikan badan mendapat nutrisi yang mencukupi, memang sangat penting untuk badan kita.

Puan Akmal telah mengamalkan Alfalfa Complex, Garlic Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Vivix yang akhirnya pulih sepenuhnya daripada penyakit batu karang.

Kak yone rekemen kan sangat pengambilan vitamin-vitamin Shaklee sebab vitamin Shaklee semuanya berasaskan bahan-bahan semulajadi dan sangat selamat untuk tubuh kita. 

Nak berikhtiar untuk penyakit batu karang? Whatsapp kak yone di 016-2365796.


Mentor dan pengedar Shaklee Shah Alam, Petaling Jaya, Subang, Klang, Mid Valley dan seluruh Malaysia. Nak COD di kawasan-kawasan di atas, boleh aje roger-roger kak yone.

Ingat no 016-2364796.

Cantik Walaupun Usia Semakin Meningkat

Kak yone pernah terbaca seorang master dalam group kak yone cakap, ramai yang dia tengok apabila mengamalkan Shaklee dengan konsisten di usia yang agak muda, akan kelihatan semakin cantik walaupun usia semakin meningkat.


Kak yone setujuuuuuu sangat. Tengok gambar Puan Ainul di atas ni. Nampak sangat perbezaan yang besar. 

Nak lagi?


Nampak kan perbezaannya. Mana ada kita semakin kurang usia. Usia memang semakin meningkat. Tapi penampilan makin cantik serta kesihatan semakin baik. Gambar pakai spek tu gambar lama. Yang tak pakai spek adalah yang terbaru.

Jadi, nasihat kak yone, rajin-rajinlah amalkan supplemen. Bukan sebarang supplemen tapi supplemen​ Shaklee yang memang supplemen semulajadi diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan yang terjaga kualitinya.

Nak satu lagi testimoni. Haaaa ni penangan Vivix. 

Jom baca πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

JERAWAT BATU HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum.. Hai.. Saya Sarah..berumur 33 tahun. Sebelum ni saya pernah mengalami masalah kulit muka yang agak teruk. Muka saya jenis muka yang berminyak. 

Jadi, jerawat senang sangat tumbuh dan kadang-kadang bernanah seperti jerawat batu. Boleh dikatakan hari-hari ada je jerawat baru menyebabkan muka saya penuh dengan bekas-bekas jerawat terutama di bahagian pipi. 

Kulit saya sangat sensitif pada pencuci muka terutama yang mengandungi alkohol dan bahan kimia kerana ia menyebabkan kulit saya bertambah kering. Disebabkan itu, saya tak pakai langsung mana-mana pencuci muka.

3 tahun yang lepas saya mula mengamalkan Vivix. Vivix ni produk Anti Penuaan dan Antioksidan. Saya jadi teruja nak cuba sebab fungsi Vivix nie sendiri yang membantu memperbaiki sel DNA kita. Bila sel kita sihat InsyaAllah kulit kita juga akan sihat.

Baru-baru nie saya perbaharui passport saya. Memang agak terkejut bila dibandingkan dengan gambar passport saya 2 tahun lepas. Sangat-sangat berbeza. Muka makin licin dan paling tak sangka gambar passport lama saya memang nampak macam muka makcik-makcik. Tapi gambar terbaru saya nampak kelihatan lebih muda sedikit.



Sekarang, saya dah pun berani memakai pencuci muka kerana kulit muka dah semakin baik. Kulit dah tak berminyak macam dulu, jerawat dah jarang-jarang tumbuh dan bekas jerawat dah pudar.

Nasihat saya pada kawan-kawan yang ada masalah kulit muka, dah pakai dan consume macam-macam produk, tapi masih tak berkesan, cuba rawat sel-sel badan dengan Vivix ni konsisten selama 3 tahun. Insya Allah masalah kulit muka kawan-kawan akan dapat di atasi.

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Haaaa, so fikir apa lagi? It's never too late to start! Meh hubungi kak yone untuk mendapatkan vitamin-vitamin Shaklee. Nak jimat, baik terus daftar jadi ahli. InsyaAllah sihat dan cantik 😍

Mentor dan Pengedar Shaklee Shah Alam, Subang, Klang, PJ, Mid Valley dan seluruh Malaysia.

Hampir Mengalami Kerosakan Otak Kerana Silent Chest Asthma

Hari ni kak yone nak share pasal seorang anak yang mengalami asma yang ganjil. Tidak seperti asma yang biasa, di mana ada simptom seperti wheezing atau pernafasan yang berbunyi.

Asma atau lelah yang dialami hampir membuatkan anak ini mengalami kerosakan otak kerana kekurangan oksigen. Sebabnya udara tidak masuk ke dalam paru-paru. Asma ini dikenali sebagai Silent Chest asthma.

Jom kita baca perkongsian ibu kepada anak ini.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

ANAK BEBAS ASMA SELEPAS 2 BULAN AMALKAN VIVIX

Hai Assalamualaikum W.B.T.. Nama saya Azlinda. Saya ingin berkongsi kisah anak saya, Muhammad Haqeem Al-Raziq yang diserang asma 'silent chest'. 

Pada Januari 2016, Haqeem mengalami batuk tak berhenti dan kesukaran bernafas. Apabila dibawa ke wad kecemasan, pihak hospital tidak dapat memberikan rawatan segera kerana tiada simptom asma atau semput. Setelah 3 kali berulang ke hospital dalam hari yang sama, saya nekad membawa Haqeem ke hospital yang lain. 

Setibanya di sana, doktor mendapati bacaan oksigen telah berkurang dan mungkin berdepan dengan kerosakan otak sekiranya lewat menerima rawatan. Doktor memberikan rawatan segera kepada Haqeem dan dimasukkan ke wad pagi itu. 

Keadaan Haqeem tidak begitu memuaskan, oleh itu doktor memutuskan untuk menempatkan Haqeem di Unit Rawatan Rapi bagi tujuan pemantau lanjut.

Doktor mengesahkan Haqeem mengalami "silent chest". Silent chest merupakan salah satu penyakit asma yang jarang berlaku namun menjadi teruk apabila ianya menyerang seseorang individu. Doktor mengesan dengan menggunakan stestoskop dan mendapati tiada bunyi udara yang memasuki paru-paru.


Antara simptom yang dihadapi Haqeem ialah batuk berterusan, tiada "wheezing" dan kesukaran bernafas. Selain itu kadar pernafasan Haqeem juga agak laju melebihi 60 per minit (boleh dipantau sendiri di rumah). Simptom-simptom ini sebenarnya telah berlaku sekitar tahun 2015 lagi.

Saya kerap kali membawa Haqeem ke klinik dan hospital sekiranya Haqeem diserang penyakit tersebut. Saya juga mengawal pemakanan Haqeem seperti mengelakkan makanan-makanan sejuk dan makanan yang boleh menyebabkan batuk. 

Haqeem jarang menghidap batuk, tetapi akan menjadi sangat teruk apabila ia menyerangnya. Oleh itu, kawalan yang dapat dibuat hanyalah dengan memberikan bantuan pernafasan dan ubat nebulizer.

Sebelum ini, Haqeem memang makan Set Kesihatan kanak-Kanak yang terdiri dari Vitalea for children, OmegaGuard, Vita-C Chewable dan Mealshake. 

Setelah melihat banyak kesan perubahan positif terhadap pelanggan dan rakan-rakan yang mengalami masalah pernafasan dan mengambil Vivix sebagai suplemen tambahan, saya nekad untuk memberikan alternatif lain kepada Haqeem dan disitulah bermulanya episod Haqeem dan Vivix.

Saya berniat untuk memberikan Haqeem Vivix setelah berbincang dengan pakar nutrisi dan juga pakar kanak-kanak. Saya membawa bersama rujukan dan informasi Vivix kepada doktor pakar, dan berbincang sama ada boleh atau tidak saya berikan Vivix kepada Haqeem. 

Setelah doktor pakar kanak-kanak di Hospital Pantai Indah meneliti kandungan Vivix, beliau tidak menegah pengambilan Vivix malahan menggalakkan Haqeem makan makanan yang berkualiti bagi mengelakkan kejadian sama berulang kembali.

Saya beri sesudu kecil kepada Haqeem, 3 kali seminggu. Rasanya masam-masam manis tanpa gula tambahan, dan Haqeem memang sukakan rasanya. Antara kegemaran Haqeem ialah OmegaGuard. Kalau tak dihalang, boleh habis sebotol dimakan begitu sahaja. 

Kata doktor, OmegaGuard ni pun sangat bagus untuk kesihatan paru-paru Haqeem. Apa salahnya saya berhabis duit dengan makanan untuk kesihatan daripada berikan makanan yang bukan-bukan kepada anak-anak saya.

Selepas discaj daripada hospital, doktor memberikan tarikh rawatan susulan untuk menentukan samada Haqeem benar-benar mengalami masalah asma atau tidak. 

Sekiranya ya, Haqeem mungkin terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan asma sehingga dewasa kelak. Seminggu pertama selepas discaj, Haqeem mula ambil Vivix. Dah tiada lagi bunyi batuk dan kadar pernafasan Haqeem pada lebih kurang 30 per minit. Bacaan oksigen pun cantik je, 99-100% walaupun lepas berlari.

2 minggu selepas discaj, rawatan susulan pertama untuk Haqeem. Doktor kata setakat ini progress Haqeem nampaknya elok. Namun pemantauan masih perlu dibuat 2 minggu seterusnya. Rawatan susulan kedua, doktor senyum lebar tengok Haqeem. Kami diberi rawatan susulan terakhir, sebulan akan datang.

Ahamdulillah Haqeem beri respon yang baik dengan Vivix. Tak ada kesan pemulihan yang teruk pada Haqeem cuma selera makannya semakin bertambah dan pembuangan.

Setelah 2 bulan konsisten dengan Vivix dan megadose OmegaGuard, Alhamdulillah saya dah tak gusar nak berjumpa doktor pada rawatan susulan nanti.

Memandangkan Haqeem hanya ambil sekali sekala, sebotol pun tak habis selama 2 bulan Haqeem konsisten minum Vivix. Rawatan susulan ketiga, dan yang terakhir selepas 2 bulan Haqeem discaj, Alhamdulillah doktor sahkan Haqeem bebas dari asma. Bermakna, Haqeem tak perlu bergantung kepada ubat-ubatan dan boleh aktif seperti biasa.

Ibubapa yang sayangkan anak, jangan susah hati berbelanja untuk kesihatan anak-anak. Anak-anak hanya pinjaman Allah swt, dan kita diamanahkan menjaga mereka sebaik-baiknya. Jangan risau nak berikan suplemen, namun belilah suplemen yang betul untuk mereka.

Alhamdulillah, saya dah tak lagi gusar nak memikirkan keadaan kesihatan Haqeem dan anak-anak yang lain. Kerana saya tahu perlindungan kesihatan yang saya telah berikan ini.

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan suplemen yang terbaik ini. Terima kasih Shaklee!

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Alhamdulillah. Syukur sangat Puan Azlinda mendapatkan second opinion. Demi anak, memang kita rela melakukan apa sahaja untuk mereka.

Kebiasaannya anak-anak memang selalu terdedah dengan jangkitan batuk-batuk dan selsema. Untuk mengurangkannya, jangan culas memberikan Omega Guard, vitamin C, Vitalea for children, dan Mealshakes. InsyaAllah sangat-sangat membantu dalam mengawal jangkitan batuk-batuk selsema.

Puan Azlinda juga mendapatkan pendapat doktor yang merawat untuk berikhtiar dengan Vivix. Syukur kandungan Vivix yang tinggi antioksidan serta mengandungi bahan-bahan semulajadi sesuai diberikan kepada anak bagi kes ini.

Sekian sharing kak yone, semoga bermanfaat. Nak dapatkan vitamin-vitamin ini semua, boleh hubungi kak yone di 016-2364796.

Mentor dan pengedar Shaklee Shah Alam, Subang, PJ, Mid Valley, Klang dan seluruh Malaysia.

016-2364796

Vivix Membantu Menyembuhkan Luka Czer Dan Mengurangkan Kesakitan

Hari ni kak yone share pulak salah seorang pengguna Vivix yang bersalin czer. Tapi masalahnya lepas bersalin, dia tak dapat nak makan antibiotik, ubat semua sebab orangnya alergik ubat.

Habis muka, bawah mata semuanya bengkak. Memang jenuhla menahan sakit lepas operation sampailah dia mencuba tonik merah yang femes sangat tu.

InsyaAllah Vivix yang femes tu membantu menyembuhkan luka czer dan mengurangkan kesakitan.

Moh kita baca kisahnya:

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan. 

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. 

Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.



Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.

Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.


Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.

Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.

Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.

Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.

Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.

Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.

Saya juga syorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.

Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.

Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh!

πŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’ŸπŸ’Ÿ

Kak yone pasti, selepas bersalin yang paling penting, adalah nak sembuh luka-luka bersalin cepat supaya dapat fokus pada baby dan penyusuan.

Oleh itu, selain mengambil set berpantang Shaklee, jangan lupa masukkan sekali Vivix untuk membantu luka dengan cepat, InsyaAllah.

Kak yone share untuk manfaat diri sendiri dan juga manfaat anda 😁
016-2364796


Mentor dan pengedar Shaklee Shah Alam, Klang, PJ, Subang, Mid Valley dan seluruh Malaysia. 

Nak COD di area Amcorp Mall, VSQ PJ, Menara PKNS, Shah Alam, Hotel Premiere Klang semua boleh. Roger-roger kak yone ya di 016-2364796.

Entri berkaitan yang menarik untuk dibaca:

1. Meroyan - Rawat sebelum terlambat

2. Kenapa wanita bad mood bila period?