Kulit cantik licin idaman kalbu

Hari ni kak yone kongsikan kesan-kesan orang yang dah amalkan Vivix sebagai ikhtiar untuk masalah-masalah kesihatan tertentu seperti aras gula yang tinggi atau tekanan darah yang tidak terkawal.  

Alhamdulillah, bila aras gula terkawal dan tekanan darah dah seimbang, dapat pula bonus kecantikan. Kulit menjadi lebih anjal, licin, dan flawless gitu. Yang best lagi bila kepingan-kepingan jeragat pun semakin pudar 😍

Siapa yang taknak kulit cantik licin. Memang idaman setiap orang, terutamanya kaum wanita.

Kak yone kongsikan beberapa testimoni untuk bacaan pembaca-pembaca Hearty Love Healthy sekalian.













Kak yone sendiri pun merasai perbezaan apabila konsisten mengamalkan Vivix. Daripada kulit kering, kulit kak yone jadi lebih moist dan lembut 😊

Kak yone tengok mama kak yone pun sama. Plus mama amalkan Carotomax. So memang nampak kulit mama lebih halus dan jeragat pudar. Mama mungkin tak perasan sangat. Tapi kak yone nampak perubahan itu 😊

Jadi, kak yone sarankan sangat Vivix diamalkan oleh semua. InsyaAllah kesannya ke atas kesihatan sangat baik plus bagi yang dah berumur, akan rasa lebih bertenaga dan cantik.

Nak dapatkan Vivix? Hubungi kak yone cepat-cepat. Dengar-dengar bulan May 2017 ni harga akan berubah. So dapatkan Vivix sekarang. Whatsapp je ke 012-5538628

Pembelian dua botol Vivix akan melayakkan pembeli mendapat keahlian Shaklee secara percuma (worth RM68.90) dan cash back bernilai RM35++.

Sekian celoteh kak yone πŸ˜‰
012-5538628
ID Shaklee: 1112978

Penyakit Nyanyuk - Penyakit Yang Serius

Kak yone tengah membaca pasai penyakit nyanyuk atau term saintifiknya ialah Alzheimer. Huishhhh takut tau baca pasal Alzheimer ni. Menjelang tahun 2020, dijangka di Malaysia ada 120,000 orang mengidap penyakit nyanyuk ni.



Kebanyakan pengidap penyakit ini, adalah warga emas. Antara simptom penyakit nyanyuk ni ialah PELUPA. Adoiii muda-muda ni pun dah banyak terlupa, kalau tua dan tak jaga kesihatan, takut lagi teruk jadinya.

Alzheimer ni, bukan aja disebabkan oleh penuaan. Sebab semua orang akan mengalami penuaan dan ada je warga emas yang masih sihat dan tajam fikirannya. Tapi Alzheimer adalah masalah kesihatan yang membabitkan kesihatan otak yang semakin merosot. Fungsi otak menurun dan menyebabkan gangguan dan kerosakan kepada daya ingatan dan memori seseorang itu.

Kalau ada yang tengok ibu ayah atau sedara mara yang selalu lupa, malah lupa apa yang dibuat setiap hari, bawalah berjumpa dengan pakar kesihatan untuk rawatan lanjut. Nauzubillah Hi Minzalik. Kalau boleh biarlah semua orang pun sihat-sihat selalu.

Sebab tu, bila muda-muda ni (bukanlah muda sangat tapi orang cakap, masa kita sihat bertenaga). jaga diri kita. Banyakkan membaca al-Quran, insyaAllah terpelihara ketajaman otak kita. 

Pada masa yang sama, jaga makan minum. Sebabnya hasil bedah siasat daripada seorang pesakit Alzheimer mendapati bukan sahaja otak mengecut, malah menjumpai gumpalan protein yang dipanggil plak amiloid dan serat yang berbelit-belit dalam otak.

Perbezaan di antara otak yang sihat (kiri) dan otak yang mengalami Alzheimer (kanan)

Tapi..... jangan berputus asa jika berada di dalam situasi pelupa ini. Plak amiloid ini, insyaAllah boleh dihapuskan dengan pengambilan makanan yang kaya dengan Resveratrol. Selalunya Resveratrol boleh diperoleh daripada kacang kekacang, pistachio, buah-buahan seperti anggur, berries malah coklat dan dark coklat pun ada.

Namun, sumber daripada makanan ini sangat terhad. Apabila diproses di dalam badan, akhirnya terlalu sikit Resveratrol yang diperoleh.

Tapi dalam Shaklee ada supplemen Vivix yang kaya dengan Resveratrol. Fungsi Resveratrol membantu membersihkan plak-plak amiloid ini dan mencegah daripada pembentukan semula plak amiloid di dalam otak.

Kaitan antara Resveratrol dengan penyakit nyanyuk (Alzheimer) dan juga kandungan Vivix yang diperbuat daripada salah satu bahannya iaitu anggur Muscadine yang sangat tinggi dengan kandungan Resveratrol.

Jadi, masa kita sihat dan kuat ingatan, jaga fungsi otak kita dengan selalu membaca Al-Quran dan amalkan Vivix secara konsisten. InsyaAllah, semua orang pasti nak kesihatan yang baik jika diizinkan panjang umur. 

Apabila dah berumur, bagi yang dah penat berkhidmat dan bekerja, pasti nak berehat dan menumpukan kepada ibadah. Ada juga yang nak melihat dunia. Biarlah kehidupan masih lagi dapat dinikmati dengan sihat dan bahagia walaupun umur semakin meningkat 😊

Nak dapatkan Vivix, boleh dapatkan terus daripada kak yone. Whatsapp 012-5538628. Penghantaran ke SELURUH Malaysia adalah percuma. Sebotol Vivix berharga RM475.00. Tapi kak yone cadangkan, lebih baik terus daftar sebagai ahli, dengan harga RM471.70, terus dapat keahlian, sebotol Vivix.

Jika nak jimat dan enjoy Vivix lagi, beli terus dua botol Vivix dengan harga RM805.60, terus dapat keahlian percuma, penghantaran percuma dan cash back bernilai RM35++. Lagi banyak manfaatnya 😊

Sekian perkongsian kak yone
0125538628
ID Shaklee: 1112978

Akhirnya... Hanya Kepada Dia Kita Bergantung

Kak yone kongsikan daripada post FB Arwah saudara Amri Rohayat. Beliau meninggal disebabkan kanser.

Ayat beliau sangat kena dengan kehidupan kita ini... Sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Amri Rohayat. Kak yone stalk fb dia, banyak sangat mutiara di dalam post-postnya.

When Allah loves you, He will test you, and test you, and test you, and keep on testing you, until you have no option but to turn entirely to Him. Because this is the purpose of His tests: He wants you to turn to none but Him. To be dependent on none but Him.

In the Quran He chides humans who are so arrogant that they think they are self sufficient. Since He loves you, He will keep testing you to break you completely. Bring you to the edge of despair. Such that you have no recourse save to turn to Him with tears in your eyes.

One night, when this happens, you will have crossed that bridge, from being a mere believer, into a Believever.

Hidup ni memang penuh dugaan. Ujian yang diberikan adalah tanda kasih dan sayang Allah kepada kita. Agar hanya kepada Allah kita bergantung harap sepenuhnya. Kepada Allah kita merintih dan merayu agar dipermudahkan hati ini melalui kehidupan ini. Kebergantungan 100% kepada Allah.

Kehidupan ini semuanya adalah sementara. Yang di akhirat nanti yang kita semua kena look forward to.

Brace ourselves and let's go.

Musim demam, batuk, selsema melanda lagi

21 Mac 2017

Hari ni kak yone masuk ofis lewat. Si adik pulak tiba-tiba demam sejak malam semalam. Pagi tadi lepas minum susu, habis dimuntahkan balik semuanya termasuklah paracetamol yang baru diberi lepas susu. Nampaknya musim demam, batuk, selsema melanda lagi πŸ˜“

Baru-baru ni, suami kak yone demam. Sedikit sebanyak memang demam tu terjangkit ke adik. Si abangnya Alhamdulillah sihat. Syukur. Kak yone pun terasa nak batuk-batuk. Tapi kak yone batuk-batuk jarang dan masih lagi terkawal.

Kat ofis ni pun, colleague kak yone dah MC hari ni. Semalam terdengar sokseksoksek sebab selsema dan batuk-batuk. Memang kasihan. Nampak sangat musim demam, batuk selsema sekarang ni. 

Balik kepada cerita adik, kesian tengok adik, kering bibir. Bila ditanya nak susu, digelengkan kepala. Air kosong pun taknak. Badan adik memang panas. Kak yone terpaksa bagi juga paracetamol kepada adik. Adik pula jenis melawan dan meraung bila nak disuap ubat. Memang berperangla... πŸ˜…

Disebabkan nak masuk ofis petang ni, kak yone terpaksa cari jalan untuk turunkan suhu badan adik, sepantas mungkin. Kalau pegang, memang panas. Adik letih tapi nak tidur tak selesa. 

Jadi lepas disuapkan paracetamol, kak yone sediakan tub mandi baby tu. Isi air suam-suam kuku. Kalau ada lemon lagi bagus. Tapi lemon kak yone tak beli lah pulak πŸ˜“ Jadi, dengan air suam, kak yone letakkan adik dalam tub. 

Mula-mula tu adik meraung (biasalah budak tak sihat). Taknak duduk dalam tub tu. Menangis-nangis berdiri. Then bagi main dengan paip air. Baru senyap dan dia dah duduk dalam tub sambil main air. Kak yone pun jirus-jirus badan dia. Alhamdulillah, boleh rasa panas tu turun dan berkurangan.

Kemudian kak yone dah kena gi keje. Tapi Alhamdulillah, adik dah boleh tidur dan makan. 

Balik keje, sampai je adik rupanya yak. Teruslah kak yone mandikan adik dan biarkan dia main air. Badan adik masih lagi panas. Malam, minum susu sikit, then ok dah, boleh main-main dengan abang dia.

Kak yone taknak dia tidur lewat. Lepas dinner, kak yone bawa masuk bilik dan tidurkan. Adik memang badannya semakin panas πŸ˜” Malam sikit, kak yone bagi lagi paracetamol.

22 Mac 2017

Alhamdulillah, bangun  pagi, adik dah tak demam. Tapi muka macam tak happy. Adik dahaga. Terus cari susu. Sementara nak buat susu, bagi minum air kosong. Tak lama lepas tu, termuntah balik air kosong tu πŸ˜”Malam semalam, memang adik taknak makan atau minum susu sebelum tidur. Masuk angin gamaknya.

Minum susu okla. Tapi nampak macam nak muntah pun ada. Kak yone taknak bagi paracetamol. Kesian sangat tengok dia melawan bila kita paksa. InsyaAllah antibodi dalam badan akan develop melawan serangan virus dan bakteria.

Nak kupas pasal nak bagi ubat dengan strict for few days ni, kak yone pernah berjumpa dengan Paeds yang tak encourage sangat bagi paracetamol. Tak bagus untuk kesihatan hati anak-anak, especially yang masih kecil. Memang kak yone terkesan sangat dengan kata-kata doktor tu. Tapi kalau dah panas sangat, kenalah bagi. Bukan jangan tak bagi langsung ya.

Adik, kak yone hantar ke pengasuh. Sampai ke petang, pengasuh cakap adik muntahkan balik semua makanannya dan badan pun panas. Masa ni baru kak yone minta pengasuh suapkan paracetamol. Tapi tu pun muntah balik lepas makan πŸ˜”So kak yone minta izin balik awal untuk amik adik.


Tengok abangnya tengok apa dalam fon tuuu

Masa amik adik kat umah pengasuh, adik excited je. Badan pun dah mula berpeluh. Kak yone suspect, dia tak sedap perut. Lepas dah muntah, badan rasa lega, demam pun kebah. Alhamdulillah, adik makan sikit dan terus tidur.

Malam, adik bangun, makan dan minum susu macam biasa. Alhamdulillah, demam dah takde.

23 March 2017

Alhamdulillah, adik dah tak demam pagi ni. Tapi monyok lagi mukanya. InsyaAllah adik akan semakin pulih 😊 

Kesimpulan untuk cerita ini 😊

Masa anak-anak kecil dan tak sihat, ibu ayah memang kena sabar melayan karenah anak-anak. Depa tak reti nak cakap sakit kat mana, hanya menangis. Hati ibu memang kena kental dan sabar.

Ibu ayah, jagalah kesihatan. Bukan sebab kak yone jual vitamin, nak suruh makan vitamin... Bukannnnn. Tapi ada betul tak? Kalau kita sakit, macam mana kita nak jaga anak-anak? Jadi kesihatan tu memang kena jaga. Kalau boleh, biar kita sihat selalu. 

Amalkan set up immune Shaklee yang ada Nutriferon, Garlic Complex, Vitamin C dan Carotomax yang bagus sangat nak bantu kekalkan kesihatan. Tengok aje kawan kak yone yang tengah tak sihat tapi sihat dan berselera sikit lepas makan vitamin C je.



Jadi, jagalah kesihatan semasa kita sihat. Bila dah sakit, susah sikitlah. Kak yone selalu terfikir, kalau sakit sikit pun dah rasa teruk, macam mana sakitnya nak mati nanti? Renung-renungkan..

Menenangkan jiwa dengan Surah Yassin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua 😊 Hari ni kak yone nak sharekan tip mudah nak bantu untuk menenangkan jiwa yang resah dan gundah gulana 😍



Tak dapat dinafikan, hidup kita ni, setiap hari pun penuh dengan pelbagai cabaran. Ada masa-masanya kita rasa stress sampai macam dah nak jadi gila. Tak boleh tahan sangat. Haha banyak orang menghadapi situasi tertekan ini tapi ini memang kehidupan. Memang penuh cabaran.

Kak yone pun tak lari daripada menghadapi keadaan-keadaan yang penuh mencabar ini. Tapi satu kunci yang kak yone pegang ialah, bertenang dan gi baca surah Yassin.

Kebaikan membaca Surah Yassin:

πŸ’™ Jika ada permintaan, insyaAllah akan dikabulkan

πŸ’™ Membantu menenangkan jiwa yang resah. Sebenarnya apabila baca Al-Quran, insyaAllah jiwa kita akan lebih tenang.

πŸ’™ InsyaAllah semua urusan kita akan dipermudahkan sepanjang hari. Pendapat personal kak yone, memang betul. Cuba baca surah Yassin selepas Subuh. InsyaAllah sepanjang hari tersebut kita akan rasa tenang dan bahagia je. Orang-orang di sekeliling kita juga baik-baik je pada kita (especially yang ada bos 😁)

Banyak lagi manfaat membaca surah Yassin. Malah lebih baik jika kita dapat membaca al-Quran setiap hari. Indirectly apabila membaca al-Quran, kita sedang membeli masa dengan Allah. Sebab itu, kalau terasa masa macam terbuang dan tiada yang bermanfaat diperoleh pada hari itu, bacalah al-Quran. 

Nak lagi baik, pagi-pagi tu, bacalah al-Quran dahulu. InsyaAllah hari kita memang akan menjadi lebih berkat dan bermanfaat 😊

Sekian coretan kak yone 😘😘😘

Tekanan darah dan paras gula stabil dengan Shaklee

Hari ni kak yone nak share pasal customer kak yone yang sorang ni 😊 Mula-mula dulu, approach kak yone tanya pasal Omega Guard. Dari situlah permulaan perkenalan kami ecewahhhh.

Setelah kak yone terangkan kepada Puan Rina namanya pasal kebaikan Omega Guard, maka Puan Rina, bersetuju membeli dan mendaftar menjadi ahli untuk mendapatkan harga yang lebih menjimatkan. Memang daebak 😊 

Bukan aje membeli Omega Guard, malah Puan Rina mengambil peluang kebaikan vitamin Shaklee yang:
πŸ’— Always safe
πŸ’— Always work
πŸ’— Always green

Untuk beli vitamin C, vitamin B Complex dan ESP. Haaa memang best tau.

Vitamin-vitamin Shaklee yang dibuat bukan calang-calang. Siap kajian demi kajian dijalankan sebelum diluluskan untuk dipasarkan. Kemudian siap ada pihak ketiga yang membuat kajian ke atas pengguna-pengguna vitamin Shaklee dan melihat keberkesanannya. Haaa...

Ok, berbalik kepada cerita kak yone. Suatu pagi hujung minggu yang nyaman, kak yone dapat whatsapp daripada Puan Rina. 

Alhamdulillah sangat, mak abah Puan Rina ni sihat dan masalah tekanan darah dan gula dah stabil dengan konsisten ESP, vitamin B Complex dan Omega Guard. Kak yone yang baca pun, rasa happy sangat untuk Puan Rina. Malah berjumpa berdepan-depan dengannya, Puan Rina cakap, wajah anak daranya semakin baik apabila konsisten vitamin C πŸ‘©

Semoga dimurahkan rezeki Puan Rina kerana menjaga dan mengembirakan ibu bapanya. K alau berhajat seperti Puan Rina, hubungi aje kak yone di 012-5538628.

Ikhlas kak yone berkongsi,
012-5538628
Hearty . Love . Healthy
ID Shaklee: 1112978

Lemak Baik Lemak Jahat & Kesannya Terhadap Badan

Hari ni kak yone belajar satu ilmu baru. Hahaha baru faham sikit kaitan sakit sendi dengan penghasilan lemak di dalam badan kita yang menjurus kepada sakit sendi ni.

Daripada pemakanan seharian kita, lemak-lemak yang masuk dalam badan, akan menjadi asid lemak dan membentuk sesuatu yang macam hormon dalam badan kita yang dinamakan eicosanoids. Eicosanoids ni pula ada 3 kumpulan. Hakikatnya setiap kumpulan berfungsi untuk manfaat diri kita juga. 

Contoh eicosanoids kumpulan 1, berfungsi untuk mengurangkan inflammasi serta melancarkan pengaliran darah dalam badan kita. Eicosanoids kumpulan 2 berfungsi menyebabkan inflammasi, menyebabkan darah membeku. Fungsi eicosanoids kumpulan 2 ni bagus apabila badan kita mengalami kecederaan. Jadi takdelah kita kehilangan banyak darah sebab darah dibekukan. TAPI, kita tak nak eicosanoids kumpulan 2 ni banyak-banyak sangat sebab boleh menyebabkan mudarat seperti sakit-sakit sendi. 

Eicosanoids kumpulan 3 ni, macam tengah-tengah. Dia seimbang. Melindungi badan kita daripada trauma dan jangkitan. Jadi, sebenarnya kita perlu ketiga-tiga kumpulan eicosanoids, tapi dalam kadar yang seimbang.

Kalau kita makan makanan yang lemak tepunya tinggi, maka asid lemak yang terhasil lebih cenderung membentuk eicosanoids kumpulan 2. Lemak-lemak tepu ni pula menyebabkan sel membran yang meliputi dan melindungi sel-sel kita menjadi keras dan kurang fleksibel. Jadi terjadilah inflammasi atau bengkak-bengkak pada sendi kita. Mulalah kita sakit-sakit tumit, sakit lutut dan sebagainya.

Faham ke? :D

Daripada cerita kak yone ni :D apa yang kak yone rumuskan ialah, pemakanan kita kena KAWAL! Yang lemak-lemak tepu tu, bukan tak boleh makan, tapi makanlah berpada-pada. Taknak dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan berlakunya blockage kepada salur darah dan seterusnya menyebabkan gangguan kepada organ-organ dalaman. Kalau di jantung, maka risiko untuk mendapat serangan jantung sangat tinggi.

Ikutkan nak dapatkan lemak-lemak baik ni susah. Jadi memang kena amalkan supplemen. Amalkan makan Omega 3. Kalau vitamin tu, Omega Guard yang kak yone jatuh cintan berkali-kali tu pilihan utama kak yone. Cukuplah kot sebelum ni sakit tumit. 


Kandungan Omega Guard yang kaya dengan Omega 3, EPA dan DHA sangat-sangat membantu mengurangkan inflammasi, kesakitan dan bengkak-bengkak. Omega 3 ni, melalui banyak kajian yang dijalankan, telah terbukti dapat mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis. 

Memang sangat bagus untuk sakit-sakit yang melibatkan sendi dan radang dalaman (inflammation). Malah Omega 3 ni membantu melancarkan pengaliran darah di dalam badan kita. So insyaAllah tekanan darah tinggi kita terkawal and dapatlah kita mengurangkan risiko sakit jantung, stroke dan sebagainya :) Alhamdulillah.

Kak yone makan Omega Guard dan jual Omega Guard

Nak Berjaya, Tulis Matlamat Hidup

Hari ni kak yone dapat berkenalan dengan seorang Dato' yang sangat down to earth tapi tengok rumahnya bagai istana 😍 Kalau tak tengok umahnya, memang tak sangka tau. Orangnya memang humble sangat.

Memang kami ke rumahnya dan beliau baru berpindah ke situ. Katanya, ini ialah dream house beliau. Alhamdulillah. Orangnya telah banyak menabur jasa kepada negara dan bekerja dengan banyak pemimpin negara kita. Ikhlas dan sangat amanah dalam melaksanakan tanggungjawabnya πŸ˜‰

Katanya pernah suatu masa merajuk dengan Tun M disebabkan satu kesalahan kecil. Padahal yang lain semua ok dan sebenarnya beliau dah put so much effort dalam menyiapkan tugasan tersebut. Ntah macamana, sejak dari itu, dirinya bagai tersedar. Hidup ni biar bertujuan. Kalau tidak kita memang hilang arah tuju.

Aduh... Masa tu macam nak nangis kak yone dengar. Dalam hidup ni, kebanyakan daripada kita tak sedar yang hidup ni biar bertujuan. Selalu kita akan cakap, tujuan kita nak berjaya dalam hidup tapi tujuan nak berjaya dalam hidup itu terlalu luas. Ada orang jadi doktor tu consider dah berjaya. Kemudian apa jadi? Jadi doktor and follow the flow?

Kata beliau yang sangat sama dengan bisnes Shaklee yang kak yone usahakan ialah, kami sentiasa diingatkan untuk TULIS matlamat dalam hidup. Contoh:

Pada penghujung tahun 2018, kak yone  nak bawa diri, suami dan kedua-dua belah parents untuk menunaikan umrah tajaan Shaklee.

InsyaAllah, Allah akan kabulkan sebab indirectly our mind, body and heart akan mendorong kita berusaha ke arah itu.

Apabila menulis matlamat, biar jelas sejelasnya. Biar ada tarikh spesifik, di mana dan apa-apa sahaja lagi yang menggambarkan tujuan. Supaya kita tahu deadline kita and work for it.

Beliau memang mencapai semua matlamat beliau. Begitu juga leader-leader Shaklee yang lain memang telah mencapai apa yang mereka hajati. Tapi mereka tak berhenti di situ. Perkara yang baik, kita share sama-sama kan supaya orang lain juga berpeluang merasai dan menikmati kehidupan ini dengan lebih baik 😊

Kak yone teringat satu lagi kata Dato' tersebut. Ohhh ya, Dato' tu perempuan tau. Bukan lelaki 😊 Kata Dato', jaga silaturahim dan panjang-panjangkan silaturahim. 

Benda-benda yang ditekankan ini semuanya adalah asas apabila kita berniaga. Macam dalam Shaklee, kami berkumpul dan bersilaturahim dengan ramai orang daripada pelbagai latar belakang. Tapi semuanya saling hormat menghormati, tolong menolong dan sayang menyayangi 😊

Kak yone sangat-sangat menggalakkan sesiapa yang mencari-cari untuk memperbaiki diri fizikal dan rohani, jom ikut kak yone kita jalan sama-sama perbaiki diri. Dalam Shaklee bukan aje nak suruh rebut wang ringgit tapi dalam Shaklee yang kak yone join ini, kami diminta untuk meletakkan pengharapan sepenuhnya kepada Allah Ta'ala.

Satu lagi, pesan dato' tersebut dan memang sangat penting pun peringatan ini dalam kehidupan kita, mintalah segala-galanya dengan Allah dan tiada selainNya. Dia yang Maha Memberi dan Maha Pemurah. InsyaAllah Allah akan makbulkan.



Ajaran Islam memang sangat lengkap. Kita nak buat atau tidak aje. Apabila kita mengejar akhirat, InsyaAllah dunia akan mengejar kita. Dengan itu, semua kebaikan akan datang kepada kita. Segala-galanya minta daripada Allah. InsyaAllah, jika bukan sekarang, suatu masa nanti pasti terkabul.

Sekian coretan kak yone. 
012-5538628

Insulin Dan Kencing Manis

Orang yang mengidap kencing manis atau diabetes ini sebenarnya mengalami masalah rintangan insulin. Puas kak yone cuba fahamkan apa dia rintangan insulin (insulin resistance) ni. 



Beginilah penerangannya. Apabila kita makan, terdapat glukos atau gula di dalam makanan kita. Apabila makanan masuk dalam badan kita, glukosa ini akan ditukarkan kepada tenaga oleh insulin. Dengan itu, kadar gula akan diturunkan dalam darah. 

Namun, yang menjadi masalah ialah apabila sel-sel dalam badan kita tak sedar akan kehadiran insulin ini.

Macam mana boleh tak sedar pulak insulin ni? Kan badan kita dah dijadikan sedemikian cantik? Ok. Dalam badan kita ada asid amino yang dinamakan Arginine. Arginine ni akan berfungsi dengan fantastik apabila rantaian asid amino dalam badan kita lengkap. Tapi, badan kita tak buat semua asid amino tau. So, kita kena dapatkan daripada makanan atau diet harian kita.

Apabila semua 9 rantaian asid amino dalam badan lengkap, memang tiptopla keadaan dalaman kita. Insulin yang dihasilkan pun memang sel-sel badan kita akan dapat detect dan seterusnya membantu menurunkan kadar gula di dalam darah.

So macam mana pulak nasib orang yang ada diabetes ni? Takde ke cara nak bantu? Adaaaa jangan risau. Supplemen ESP mengandungi kesemua rantaian asid amino yang diperlukan badan. Jadi dengan konsisten ESP, insyaAllah, lama kelamaan Insulin yang dihasilkan di dalam badan akan kembali beroperasi menukarkan glukosa kepada tenaga, akhirnya kadar gula dalam darah juga menurun 😊

Yang best lagi, ESP ni adalah sejenis supplement yang rendah indeks glisemik. Apa pulak tu? Makanan yang rendah indeks glisemik ialah, apabila kita minum atau makan, tenaga akan dilepaskan secara perlahan-lahan. Jadi takdelah kita rasa lapar dalam masa yang singkat 😊

Best tak ESP ni? Tambah best lagi, amalkan ESP dan Vivix :D Resveratrol dalam Vivix juga membantu badan kita supaya lebih peka dengan kehadiran insulin. InsyaAllah konsisten dua beradik ni, we can say bye bye to diabetes :D

Nak dapatkan kedua-dua supplemen ini, ingat je no 012-5538628. Kalau tak nak susah-susah contact kak yone, klik butang order di bawah. Tapi bila dah beli, jangan lupa tanya kak yone cane nak makan. Free aje konsultasi untuk pelanggan-pelanggan kak yone 😊



Ikhlas,
Kak yone share untuk manfaat semua

Sel Yang Hidup Segan, Tak Mati-Mati

Hari ni kak yone nak cerita pasal sel dalaman yang hidup segan, mati tak mahu. Tapi buat onar pulak kat badan kita. Macam kita kan, yang hidup pasti akan mati. Yang tak mati-mati tu, jadi pocong dan pontianak pulak. Contoh je ok 😊 Begitu juga sel-sel dalam badan kita. Kalau sel-sel dah sakit dan rosak, secara semulajadinya sel-sel tersebut akan mati. 

Tapi ada juga sel yang ketegaq (degil). Dah rosak. Patut mati. Tapi tak mati-mati. Kalau nak tahu, secara normalnya sel akan membahagi. Jadi sel-sel rosak yang taknak mati ni, siap membahagi-bahagikan dirinya menyebabkan terjadilah sel-sel kanser yang memang memudaratkan. Itu yang dari satu bahagian, merebak ke bahagian-bahagian lain pulak. Nauzubillah Hi Minzalik.



Pemangkin sel-sel menjadi rosak:

1. Keadaan dalaman seseorang yang berada dalam keadaan yang tertekan atau stress akan menyebabkan terhasilnya radikal bebas yang menyebabkan sel-sel rosak.

2. Keadaan pencemaran persekitaran juga mendedahkan kita kepada radikal bebas serta toksin-toksin yang berbahaya. Sebab tu kita digalakkan tinggal di kawasan yang bebas daripada pencemaran.

3. Pemakanan. Makanan yang diproses, makanan yang tidak dibersihkan dengan baik yang mengandungi sisa-sisa racun serangga dan toksin menyebabkan sel-sel juga mengalami kerosakan. Sebab tu, apa yang masuk dalam perut kita, kena dipastikan kebersihannya. Haaa nak bersih, boleh cuci buah-buahan dan sayur-sayuran dengan Basic H. 



Video bagaimana sisa-sisa kapur bersih setelah direndam dalam cecair pencuci serbaguna Basic H. Boleh dapatkan daripada kak yone. Basic H diperbuat daripada ekstrak jagung dan kelapa. Sangat selamat digunakan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sebab tu kak yone promote sangat Vivix ni. 

Fungsi-fungsi Vivix adalah:

πŸ’œMemperbaiki sel-sel. Kalau tak boleh baiki, sel ni akan mati secara suka rela (mati secara sihat). Jadi takdelah sel-sel rosak bermaharajalela.

πŸ’œMemberi tenaga kepada sel-sel. Jadi sel-sel yang rosak, bukan sahaja diperbaiki, malah sel-sel juga akan lebih bertenaga.

πŸ’œMelindungi sel. Yes. Kandungan dalam Vivix yang berupa Resveratrol dan Polifenol ini sangat tinggi antioksidan. Jadi sangat-sangat membantu melindungi sel.

πŸ’œMempertingkatkan prestasi sel. Apabila sel-sel sihat dan kuat. Sel-sel ini berupaya mempertahankan badan kita daripada serangan anasir-anasir jahat seperti virus dan bakteria. Maka, badan kita akan lebih sihat.


Contoh sel buruk

Antara contoh sel-sel yang hidup segan, mati tak mahu ialah kaki orang yang mengalami kencing manis. Apabila luka, dan nak memulihkan, bukan makin pulih, malah makin hitam pulak kaki. Sebab sel-sel jahat yang sibuk berkembang konon nak baiki luka tu. Jadi, isi-isi baru tak dapat tumbuh. 

Keperluan Vivix

Vivix ni, bukanlah nak diambil masa dah sakit. Walaupun insyaAllah, perubahan positif tetap ada. Cuma, mungkin makan masa. 

Tapi, amalkanlah Vivix pada masa sihat dan segar bugar, supaya kita melindungi sel dalaman daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal-radikal bebas dan toksin. Di samping itu, kita juga akan memelihara diri kita daripada penyakit-penyakit yang tidak diingini.



Sekian celoteh kak yone. Nak katanya di sini ialah, jaga kesihatan kita sebab apabila dah sakit, susahlah nak cakap. Siapa yang nak sakit, rugi kos perubatan dan hidup pun tak happy 😒

Kak yone mentor Shaklee korang,
012-5538628
Hearty . Love . Healthy
ID Shaklee: 1112978

Pembelian Vivix melayakkan anda mendapat postage percuma ke seluruh Malaysia. 

Yang nak COD, boleh dapatkan direct daripada kak yone di sekitar:
- Shah Alam
- Subang, USJ
- Petaling Jaya di sekitar Amcorp Mall, VSQ Tower, Menara PKNS, Jaya Shopping Mall dan kawasan-kawasan berdekatan.
- Klang di sekitar Hotel Premier, AEON Bukit Tinggi, Taman Sri Andalas.
- Mid Valley

Kepentingan Kalsium Dulu Kini Selamanya

Mungkin ramai yang pandang remeh kepentingan zat kalsium. Tapi dengan kalsium yang diamalkan secara konsisten bermula SEKARANG akan menentukan keadaan kesihatan tulang di hari tua. 

Semakin meningkat usia, kita akan mengalami kehilangan kalsium. Kalsium hanya dapat diperolehi daripada diet seharian kita. Bila tak dapat cukup kalsium, maka kalsium yang diperlukan terpaksa dicuri daripada tulang dan gigi. Lama-lama luruhlah gigi, tulang bila jatuh, cepat patah 😒 Tu yang kita tak mau. 

Perbezaan tulang yang sihat dan tulang yang tidak cukup kalsium (Osteoperosis)

Di samping itu, risiko terkena penyakit tak cukup kalsium iaitu Osteoperosis juga semakin tinggi. Haishhh kalau muda-muda dah sakit-sakit lutut, tumit semua, macam mana apabila dah berumur nanti ye πŸ˜₯

Jadi, kak yone sarankan, amalkan Ostematrix setiap hari. Kandungan zat Ostematrix memang sesuai dengan zat yang diperlukan oleh tulang kita. Of course sumber kalsium yang paling utama. Tapi kena juga ada Vitamin D dan Magnesium untuk penyerapan kalsium yang optima. Tu yang best sangat Ostematrix ni. 

InsyaAllah, apabila kalsium dalam badan cukup, kita akan rasa lebih segar, otot-otot lebih releks, takdelah berlaku kekejangan dan sakit badan, macam ibu-ibu yang mengandung yang selalu terkena simpul biawak tu kan. Haaa insyaAllah dapat elak dan sembap air pun takde. Malah masalah sembelit pun takde sebab membuang air besar lebih lawas.


Sebotol Ostematrix - 120 biji RM61.00

Nak dapatkan Ostematrix ni, whatsapp je kak yone di 012-5538628 πŸ˜‰ Bagi yang berdekatan di:

- Shah Alam
- Petaling Jaya area Amcorp Mall, Menara PKNS, VSQ Tower, Hospital Mata Tun Hussein Onn dan berdekatan,
- USJ, Subang Jaya
- Klang di Hotel Premier, KSWP, AEON Bukit Tinggi
- Mid Valley

Yang jauh, pos laju kan ado 😊

Apabila dah sakit lutut, sakit tumit, sakit pinggang dan sakit belakang...

Entry hari ni kak yone nak sentuh pasal sakit-sakit sendi ni. Sakit sendi ni banyak jenis. Asal tempat tu bersendi, risiko untuk terjadinya sakit sendi memang ada. Tapi yang paling biasa ialah sakit lutut, sakit tumit, sakit pinggang dan sakit belakang.



Banyak customer kak yone yang contact kak yone, kebanyakan yang sakit pinggang dan sakit tumit ialah yang kerjanya most of the time kena berdiri. Jadi memang memberi kesan kepada bahagian-bahagian yang terlibat iaitu tumit, lutut dan pinggang.

Semakin parah apabila kerja tu, kena pulak mengangkat barang-barang yang berat macam kotak-kotak. Memang memberi kesan kepada pinggang dan belakang 😰 Memang kalau awal-awal bekerja, kita takkan hiraukan sangat cara kita bekerja apabila kena angkat barang-barang berat tu. Tapi kena ingat sendiri, badan kita nak pakai lama. Jadi, ubahlah supaya cara kita bekerja tidak memudaratkan badan.

Bukan kata tak boleh nak angkat berat. Tapi angkat dengan posture badan yang betul. 


Tapi, banyak lagi faktor yang menjurus kepada sakit-sakit sendi ni. Kebanyakan yang dah berumur akan mengalami sakit lutut. Memang kadangkala, tak berdiri banyak pun sakit tumit, sakit pinggang. Orang kata kalau nak jadi, jadi jugak 😭

Kat sini, kak yone share beberapa tips nak mengurangkan sakit-sakit sendi. Bukan apa, kak yone sendiri dulu mengalami sakit tumit. Memang sengsara. Nak-nak kak yone kerja di tempat yang luas. Jadi, banyaklah berjalan. Bila nak berjalan, terhencut-hencut jadinya sebab tumit rasa tak boleh nak jejak tanah.

Tips nak mengurangkan sakit sendi:

πŸ’˜ Banyakkan minum air kosong. Air memang penting untuk proses tubuh kita kan. So tolong pastikan air sentiasa cukup ye. 20kg berat badan, memerlukan 1 liter air. Jadi kiralah keperluan air anda 😊

πŸ’˜ Konsisten bersenam. Bersenam memerlukan kita bergerak. Apabila bergerak, sendi-sendi juga bekerja. Cuba bayangkan begini ekk, kalau takal besi boleh berkarat sebab jarang guna, begitu jugalah sendi-sendi kita. Pergerakan membantu aliran darah bergerak lancar. 

πŸ’˜ Jaga makan dan minum. Seiring dengan usia, kita akan kekurangan kalsium dan kolagen dalam badan. Dua zat ini mempengaruhi kesihatan sendi. Kolagen yang hilang akan menyebabkan sendi kita kekurangan cushion. Tu yang sakit apabila bergeser. Kalsium juga mempengaruhi kekuatan tulang dan gigi. Jadi peliharalah ia. Banyakkan makan makanan yang tinggi kalsium. 

πŸ’˜ Kurangkan makan atau minuman yang kaya dengan caffeine. Dulu kak yone macam skeptikal. Sebab kak yone hantu coffee. Tapi sungguh, apabila kak yone berhenti minum coffee, sakit tumit kak yone beransur-ansur pulih.

πŸ’˜ Jaga berat badan. Sensitif sungguh apabila dikaitkan dengan berat badan kannn πŸ˜… Tapi apabila berat badan bertambah, dan kita pula nak terkejut-kejut berlari, memang kesannya bertabahlah menghadapi sakit kaki, lenguh kaki dan macam-macam lagi ketidakselesaan pada kaki dan sendi kita. 

πŸ’˜ Kawal tekanan dan stress. Aura negatif yang berada di sekeliling kita, kalau tidak terkawal akan memberi kesan kepada kesihatan, terutamanya sendi dan perut. Macam tak logik, tapi ada benarnya tau. Cuba observe orang lain atau diri sendiri yang berada dalam keadaan stress, down, tertungging frust dan sebagainya. Apa yang akan sakit? Sakit badan kan? Sakit kepala, perut pun tak sedap. Tak payahlah nak cuba pula.

Kalau tengok balik semua tips kat atas kan, semuanya menjurus kepada kehidupan yang lebih sihat, serta mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat. Macam minum air yang mencukupi, banyakkan makan makanan berserat, kawal berat badan dan banyak lagi.

Satu lagi, kak yone support sangat usaha mengambil makanan tambahan untuk mencukupkan nutrisi kita. Badan kita yang terdiri daripada sel-sel memerlukan nutrisi untuk membantu memulihkan sel, menjadikan sel-sel lebih bertenaga dan kuat. Apabila sel-sel sihat, maka sihatlah seluruh badan kita.

Seiring dengan peningkatan usia, badan kita semakin kehilangan kalsium. Sebab tu terjadinya Osteoperosis. Jadi zat kalsium sangat penting. Bagi kak yone, kalau susah nak minum susu, then dapatkan Ostematrix terus yang zat-zatnya memang sangat sesuai untuk keperluan tulang kita.

Di samping itu, kak yone rekemenkan sangat pengambilan Vivix. Sebab sakit-sakit sendi ini is no joke. Memang sangat sakit. Vivix yang mengandungi Resveratrol sangat-sangat membantu dalam pemulihan sel-sel dalaman yang rosak dan mengalami radang.

Finally, minyak ikan Omega Guard yang sangat penting untuk mengurangkan keradangan sendi. Yang ni dulu kak yone memang konsisten sangat untuk mengurangkan sakit tumit kak yone.

Kepentingan minyak ikan untuk Rheumatoid Arthritis

Haaa inilah set yang kak yone betul-betul cadangkan bagi orang yang mengalami sakit-sakit sendi, macam sakit belakang, sakit pinggang, sakit lutut atau sakit tumit.


Boleh tengok testimoni-testimoni ni:







Nak dapatkan set kesihatan sendi ini, hubungi aje kak yone di 012-5538628. Setiap pembelian daripada kak yone, melayakkan semua customer kak yone untuk mendapat konsultasi pengambilan vitamin secara percuma. Kita usahakan juga sampai dapat kurangkan sakit-sakit sendi ini. InsyaAllah. Yang penting, kena konsisten dan banyak bersabar. Kak yone tahu sebab kak yone sendiri pernah melaluinya.

Kalau berdekatan dengan Shah Alam, Klang, PJ di area VSQ Tower, Amcorp Mall, Mid Valley, bolehlah kak yone COD kan. Yang jauh, jangan bimbang, Pos Laju ada 😊

Kalau nak order online pun boleh. Klik aje butang order di bawah. Penghantaran pun akan diuruskan sekali:

Nak jimat lagi, boleh join sebagai ahli. Lagi berbaloi-baloi tau. Haaa meh tanya kak yone 😍. Ingat no 012-5538628.

Semoga bermanfaat.

Ikhlas,
Kak yone mentor Shaklee
ID Shaklee: 1112978