Thursday, 10 November 2016

Ingatkan Chicken Pox, rupanya....

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Terasa masa bergerak sangat laju. Kali ni nak share kisah yang terjadi sebulan dua lepas kat anak saya. Adalah satu masa tu, anak saya selang seminggu asyik demam je. Seminggu demam, seminggu baik, kemudian demam balik. Berlarutan dekat sebulan lebih juga rasanya.

Ibu ayah mana yang tak risau kan? Napelah asyik demam je. Kami pun agak-agak je, budak demam, sebab nak jalan kot... Macam kata orang tua-tua....

Sampailah satu masa tu, tiba-tiba badan si kecik tu naik ruam penuh satu badan. Muka aje takde. Memang terkezut sangat! En. Asben la yang khabarkan. Masa tu dah berlari bawa ke hospital. Takut terkena chicken pox ke... Dahla tak amik lagi Vaccine 12 bulan masa tu, sebab asyik demam je.




Kat hospital, apabila doktor tengok, doktor kata mungkin disebabkan jangkitan viral. Takut jangkitan denggi juga. Jadi, kena buat pemeriksaan darah. Menangislah budak kecik tu kena cucuk jari masa darah diambil.

Alhamdulillah, result darah clear! Bukan denggi hanya viral fever. Doktor hanya bagi ubat demam dan Calamine lotion untuk mengurangkan rasa-rasa gatal.

Alhamdulillah, si kecik pun takdela nampak menggaruk gatal ke. Cuma ruam tu aje naik. Dalam masa 3 hari, takde dah ruam tersebut. Yang bestnya muka tak naik langsung ruam. Hensem je la... Heeee...

Cukup seminggu si kecik sihat tanpa demam.... Tiba-tiba datang balik demam dia.... Naik balik ruam-ruam di badan. Mak memang risau. Dahla tak inject lagi 12 bulan. Fuhhhh. Kali ni ruam memang lebih meriah.


Macam biasa, kena check darah. Tapi still clear. Alhamdulillah dan minta dijauhkan daripada kita semua, bukan denggi ataupun Chicken Pox. Hanya jangkitan virus aje. Kali ni doktor bagi antibiotik sebab ada batuk-batuk juga. Lepas balik rumah tu, menjelang petang, makin banyak pula ruam-ruam yang naik di seluruh badan dan muka. Memang risau sangat.



Keesokannya bawa lagi ke klinik, doktor suruh stop antibiotik. Mungkin alergik pada antibiotik tersebut. Hanya teruskan ubat demam aje. Alhamdulillah 3 hari selepas tu dah hilang ruam dan takde demam dah. Tarik nafas panjang mak :)

Dulu masa anak sulong, tak pernah encounter anak sakit-sakit sampai naik ruam satu badan gini. Memang rasa zaman sekarang punya jangkitan virus dan bakteria sangat lain macam. Korang tahu tak, kalau dulu-dulu, demam mungkin sampai 3 hari dah ok. Tapi si kecik ni, pernah demam melebihi 3 hari. Dah masuk 4 atau 5 hari dah. Doktor cakap sekarang demam melebihi 3 hari tu perkara biasa.

Satu lagi, korang tau tak, virus dan bakteria ni makin lama dia boleh generate resistance atau rintangan terhadap ubat. Jadi bila kita makan ubat tu, dah tak de kesan sangat kat virus atau bakteria tu. Tu yang menyebabkan apabila sakit, masa pemulihan semakin panjang :'(

Sebab tu, bagi saya, penting sangat kita jaga pemakanan dan ubah gaya hidup ke arah gaya hidup yang lebih sihat. Tujuannya ialah nak membantu memperkuatkan sistem pertahanan badan. Nak mengelakkan daripada diserang pelbagai penyakit. Kalau dah tahap nak kena makan ubat, itu dah terlambat.

Ibu-ibu yang menyusu, apabila anak mula demam, batuk-batuk dan selsema, berusahalah untuk meningkatkan sistem imun anda dengan mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan. Simple rules, khasiat pemakanan anda memberi manfaat ke atas bayi yang disusukan juga :) Nak senang, amalkan supplemen-supplemen berikut:

1. Nutriferon - membantu mempertingkatkan lagi dalaman badan dalam melawan penyakit.

2. Sustained Release Vita-C Plus - membantu meningkatkan sistem imun dan merupakan vitamin yang tinggi antioksidan.

3. Carotomax - kaya dengan antioksidan membantu menghapuskan radikal-radikal bebas.

4. Garlic Complex - Garlic kaya dengan antibiotik semulajadi. Oleh itu, pengambilannya membantu dalam mempertingkatkan antibodi badan secara semulajadi.

Keadaan persekitaran dan pemakanan sekarang sudah jauh berbeza dari dulu. Dr. Forrest C. Shaklee cakap kebanyakan masalah kesihatan disebabkan kekurangan nutrisi. Nak dapatkan nutrisi berkualiti daripada pemakanan memang susah. Sebab itu kita semua sangat-sangat memerlukan supplemen untuk nutrisi yang lebih berkualiti. Tapi make sure amalkan supplemen daripada Shaklee yang semestinya semulajadi dan berkesan 😀

Nak dapatkan supplemen-supplemen ini sangat mudah. Hubungi aje saya di 012-5538628.

Yang berhampiran, saya boleh COD ke:
- Shah Alam
- USJ
- Subang Jaya
- PJ - Amcorp Mall, VSQ
- Klang - Bukit Tinggi

Yang jauh, jangan bimbang. Di Lembah Klang, COD boleh dibuat semasa hujung minggu atau pun kita pos aje :)

Terima kasih.

Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628.






No comments:

Post a Comment