Monday, 31 October 2016

Kehidupan Semakin Baik Hari Ini?

Hari ni... Bulan baru...kehidupan baru.. Tapi adakah kehidupan semakin baik? Patutnya memang kena semakin baik 😀

Kalau dilihat di sekeliling kan... Tak payah tengok jauh.... Tengok dalam keluarga sendiri aja.... On a smaller scale, tengok diri sendiri aja... Haha... Ada tak rasa macam badan selalu penat.... Rasa sakit tumit, sakit belakang, sakit pinggang semua? Mesti ada... Kalau tengok orang tua kita... lagi lah... 

Sebenarnya penting sangat untuk konsisten mengamalkan vitamin atau supplemen ni.... Sebab supplemen mengandungi nutrisi yang diperlukan oleh badan atau sel, untuk berkembang dengan sihat.... Kalau sel sakit, maka sakitlah kita.... Apabila sel sihat... Maka sihatlah kita, insyaAllah. 

Jangan tunggu sakit baru nak makan supplemen ye... Sebab masa tu, memang secara automatik... kita akan makan ubat. Pegangla kepada konsep prevention is better than cure... Amalkan gaya hidup yang sihat.

Sebab tu la... sejak join jadi ahli Shaklee, awareness untuk sharing kebaikan supplemen ni semakin berkobar-kobar... Kalau boleh nak semua orang makan supplemen untuk kesihatan yang lebih baik.... 

Apabila join Shaklee untuk berbisnes ni pun, sebenarnya pada masa yang sama, diajar juga untuk mempertingkatkan diri sendiri dan bantu orang lain mempertingkatkan diri mereka, bukan sahaja dari segi kesihatan, malah dari segi kehidupan secara menyeluruh... Jadi tak rugilah bila join Shaklee ni... :)



Nak-nak macam-macam makin menaik sekarang. Minyak naik yang tak tahan... Bukan aje minyak petrol naik... Minyak masak pun naik... Siapa yang rajin membeli makanan luar pasti terasa sakitnya.. 

Kena mula rajin masak di rumah bagi ibu bapa sekalian. Jangan tunggu lama-lama, mulakan juga bisnes sendiri. Bisnes Shaklee ni, walaupun MLM, bukan mengkayakan upline ye. Konsepnya siapa buat bersungguh-sungguh dia pasti dapat. Apa tunggu lagi, pendaftaran hanya RM68.90 selepas GST. Banyak lagi manfaat lain menunggu anda 😀

#TsunamiShaklee
#Hunt2Shaklee

Hubungi saya,
Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628

Asbab minyak ikan sakit tumit ku pulih

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Hari ni sepanjang hari terasa hati ni banyak dijentik. Sebak hiba terasa. Banyak membaca kisah kematian hari ini. Kita pun tak tahu bila masa kita akan dijemput. 

Ada yang dah lama menderita sakit, lalu dijemput kembali. Ada yang segar bugar sihat, tiba-tiba dipanggil Ilahi... Allahuakhbar. Semestinya setiap satu mempunyai hikmah yang Allah sahaja yang mengetahui.

Apabila membicarakan bab sakit ni, teringat saat-saat aku sakit. Walaupun hanya sakit perut nak muntah pun, dah cukup sensara sakitnya. Masa tu memang aku fikir, andai sakit maut, bagaimana pula rasanya. Namun apabila sakit, kita diberi kebebasan untuk berikhtiar. 

Ada satu sakit yang macam melekat dengan aku untuk sekian lama dulu. Sakit tumit. Masa sakit tu, bukanlah aku duduk sahaja dan menahan je sakit tu. Memang berikhtiar macam-macam juga. Antara ikhtiarku:

1. Makan ubat yang diharamkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
2. Jumpa doktor pakar
3. Berpantang daripada minum kopi dan teh
4. Makan supplemen



1. Sakitnya tumit sampai nak jejak lantai dan berjalan pun menahan sakit. Dulu aku kerja dekat Mid Valley. Tak boleh lari lah kalau tak panjang kaki kan. Bayangkan terpaksa cover sikit jalan tu supaya orang tak nampak aku jalan terhencot-hencot sebab tumit kananku sakit sangat. 

Terjumpalah ubat yang diberi nama S*&%$&@. Fuuhhhhh makan berapa biji ntah sekali makan, memang hilang sakit tumit tu. Masa tu Kementerian tak isytiharkan lagi ubat tu haram.

2. Aku jumpa doktor pakar sebab sakit tumit sampai jadi lenguh-lenguh sebelah kaki. Masa tu dah risau sangat. Takut ada kaitan dengan tulang belakang. Jumpa doktor, doktor cakap kalau serius mesti aku akan terasa lebih sakit. Jadi dia cadangkan aku pakai kasut yang menyokong tulang belakang dan berat aku. Semestinya bukan kasut tinggi stiletto ekk.

3. Haaa teringat lagi. Masa ni gi beraya dekat rumah sahabat sestudy segroup Master. Mak dia yang cakap. Perempuan ni agak sinonim juga dengan sakit tumit rupanya. Mak dia cakap, berpantanglah minum kafein macam kopi dan teh.... Amik kau.... Masa tu aku memang selalu minum kopi. Nak bagi tak mengantuk nak settlekan assignment la katakan.

Selepas pengalaman-pengalaman tersebut yang boleh dikatakan adventure la juga, aku mula bertanya kawan-kawan Shaklee aku. Apa yang bagus untuk sakit tumit ni? Kami berbincang berdasarkan feedback kawan-kawan ku yang consult customer diorang. Jadi diorang mencadangkan minyak ikan keluaran Shaklee ni yang tak lain dan tak bukan - Omega Guard.

Alhamdulillah, aku amalkan Omega Guard ini dengan konsisten untuk beberapa tempoh masa. Asbab mengambil minyak ikan ni, sakit tumit aku akhirnya hilang. Alhamdulillah Allah menyembuhkan. 

Sebab tu sampai sekarang, apabila adanya promosi Omega Guard beli 6 percuma 1, aku takkan lepaskan peluang memborong. Memang terasa mahal sekarang. Tapi kalau dah takde promosi, menggigit jari juga nak beli sebotol yang berharga RM136.00 tu. Dikala promosi, harga Omega Guard jatuh sehingga RM100.00.

Lagipun, Omega Guard ni meluas sangat kebaikannya. Cer tengok poster ni.



Nak dapatkan Omega Guard dan kebaikannya, ingat no 012-5538628 setiap masa. Aku dah rasa kebaikannya. Perkara baik jangan disimpan. InsyaAllah untuk pembaca-pembaca yang mencari-cari, berikhtiarlah dengan Omega Guard. 

Mak mertua yang dah lama menderita sakit lutut pun jatuh cinta dengan Omega Guard ni. Sebab memang terasa kesan positifnya. InsyaAllah, perlahan-lahan ku doa mok sembuh dari sakit lutut sepenuhnya.

Apa-apa, janganlah malu nak bertanya saya pasal Omega Guard ini ye. InsyaAllah lebih mudah bagi yang dah merasa untuk membantu yang mencari :)

Penghantaran boleh dibuat ke seluruh Malaysia. Nak COD ini kawasannya:
- Shah Alam
- Subang
- USJ
- PJ
- Mid Valley
- Klang (Bukit Tinggi, Sri Andalas)

Pakar sakit tumit anda:
Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628.

Sunday, 30 October 2016

Kenapa Pentingnya Landmark Study Shaklee?

Landmark Study yang dijalankan oleh Shaklee telah menghasilkan suatu keputusan yang sangat significant kepada semua jenis pengguna. 

kita recap balik apa kajian yang telah dijalankan oleh 3rd party terhadap vitamin jenama Shaklee. Boleh rujuk post-post saya sebelum ini tentang Landmark Study ini. 

Kajian dijalankan ke atas 3 golongan iaitu:
1. Golongan yang makan vitamin Shaklee
2. Golongan yang makan vitamin jenama lain
3. Golongan yang tak makan vitamin langsung

Hasil kajian mendapati risiko terhadap penyakit kronik seperti masalah jantung dan penyakit kencing manis terhadap pengguna vitamin Shaklee adalah lebih rendah berbanding yang tidak mengambil vitamin langsung. Tapi suatu penemuan yang mengejutkan ialah pengguna vitamin jenama lain mempunyai risiko yang paling tinggi untuk mendapat penyakit masalah kencing manis dan masalah jantung.



Hasil kajian ini sangat penting terutamanya kepada pengguna yang tidak mempedulikan tentang pengambilan apa-apa sahaja vitamin daripada mana-mana jenama kerana kesannya tidak dapat dilihat pada jangka masa pendek tapi dilihat pada jangka masa panjang. 

Tengok gambar di bawah iaitu Puan Mary dan kembarnya. Puan Mary telah menjadi pengguna setia Shaklee selama 20 tahun, manakala kembarnya tidak konsisten. Kadangkala beliau mengamalkan supplemen daripada jenama lain atau tidak mengambil supplemen langsung.



Kesimpulannya kita dapat melihat yang perlunya mengamalkan supplemen dalam kehidupan pada hari ini. Supplemen yang dipilih biarlah daripada jenama yang betul-betul dihasilkan untuk memanfaatkan pengamalnya bukan semata-mata hanya untuk keuntungan semata-mata.

Vitamin-vitamin yang dihasilkan oleh Shaklee telah melalui pelbagai ujian klinikal untuk memastikan keberkesanannya sebelum dipasarkan. Jadi pilihlah Shaklee sebagai pengeluar vitamin yang terbaik 😃

Nak jadi pengedar Shaklee atau pun membeli apa-apa vitamin Shaklee? Jangan malu-malu untuk menghubungi atau Whatsapp 012-5538628 😀

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing

Tuesday, 25 October 2016

11 Tips untuk seorang ibu dalam menguruskan anak bersendirian

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca-pembaca yang disayangi sekalian :) Hari ni nak share tips untuk seorang ibu dalam menguruskan anak bersendirian. Tips ini saya kumpulkan daripada ibu-ibu yang melalui sendiri pengalaman ini.


Credit to HurrahForGin.com

Tips untuk ibu yang menguruskan anak secara bersendirian:

1. Mind set kena tune in ke saluran yang betul. Ibu kena bersedia untuk buat segala-galanya. Jaga anak dan jaga rumah tangga. Kalau mind set tak ready, dikhuatiri, ibu akan stress. Apabila stress, banyak masalah akan berlaku. Nak belajar bersabar, boleh apply tips ibu bersabar ni.

2. Berdoa banyak-banyak setiap hari dan setiap masa supaya Allah permudahkan segala urusan.

3. Tidur dan rehat walaupun masa sakit terpaksa dikorbankan. Anak tetap juga harus dijaga makan pakainya. Tapi jika boleh meminta bantuan saudara yang terdekat, mintalah bantuan mereka semasa saat genting seperti sakit.

4. Siapkan to-do list setiap hari sebelum tidur supaya perkara yang dirancang akan lebih teratur. Bersedialah untuk menjadi orang yang paling akhir sekali tidur.

5. Seorang ibu juga akan menjadi orang yang bangun paling awal iaitu sebelum Subuh. Ikut senarai to-do list yang telah dirancang pada malam sebelumnya. 

6. Seorang ibu mungkin dapat rehat jika anak menyusu badan sepenuhnya. Apabila menyusukan anak, ibu ambillah masa untuk berehat sambil menyusukan anak dengan tenang.

7. Pastikan rumah apabila bersepah, segera dikemaskan kerana jika dibiarkan dibimbangi akan kekal bersepah sebab tak ada orang lain yang akan kemas melainkan ibu itu juga. Namun, jika ada anak lain yang sudah besar, ajarlah mereka untuk membantu mengemaskan permainan sesudah selesai bermain.

8. Barang-barang anak seperti pampers, baju, dan sebagainya, letaklah secara berdekatan supaya mudah untuk dicapai jika hendak menyediakan beg mereka sebelum dihantar ke rumah penjaga di waktu pagi. 

9. Susun baju-baju anak secara berpasangan. Contohnya baju dah berpasangan dengan seluar atau skirt supaya mudah untuk diambil. Takdelah baju-baju anak bersepah-sepah jadinya. 

10. Dalam situasi anak-anak kecil, masa berada di dalam bilik air juga terpaksa dikurangkan. Paling lama mungkin hanya 10 minit sebelum anak mula menjerit-jerit di luar pintu.

11. Jika ibu-ibu bekerja, pastikan perut dialas terlebih dahulu sebelum pulang ke rumah. Kang perut lapar, tahap kesabaran juga rendah.

At the end of the day, berdiri di depan cermin, pegang bahu sendiri, senyum dan bercakaplah betapa anda seorang ibu yang sangat kuat dan tabah kerana mampu menguruskan segala-galanya with minimal help from others.

Sesungguhnya kasih sayang ibu membawa ke syurga :)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Di sini, saya ingin berkongsi dengan ibu-ibu semua. Dengan keadaan diri kita sebagai wanita dan isteri yang terlalu penat kerana beban kehidupan terlalu menyesakkan, supplemen atau makanan tambahan sangat diperlukan. 

Sudahlah badan kita dah penat fizikal dan mental, macam mana nak kelihatan menarik pada pandangan mata suami? Jawapannya kita harus cuba mengekalkan tenaga dan semangat dalam melaksanakan tanggungjawab kita. Biar penat, tapi kita agresif dalam menjadi seorang ibu dan isteri :)

Oleh itu, pemakanan memang kena jaga. Tapi saya faham, disebabkan sibuk, kadangkala pemakanan pun makan apa yang sempat aje kan? Jadi, nak pastikan nutrisi kita mencukupi. Sel badan kita yang sihat, makanlah vitamin. InsyaAllah wajah kita akan lebih segar, tidak cepat letih dan emosi kita juga akan lebih ceria :) 

Bagi ibu-ibu yang hendak mendapatkan supplemen atau vitamin tambahan untuk membantu mengurangkan rasa letih dan stress, malah nak kelihatan bertenaga dan awet muda, bolehlah amalkan vitamin-vitamin berikut:


1. Vitamin B Complex 

Vitamin ini memang terkenal untuk mempertingkatkan tenaga dan pada masa yang sama juga membantu menenangkan urat saraf kita. Kalau diri terasa sangat letih dan stress, cepat-cepat makan vitamin B Complex. Memang itu fungsi vitamin B Complex :)


2. Cinch Energy Tea Mix

Minuman teh ini berfungsi untuk BOOST tenaga kita... Daripada rasa lemah longlai, apabila minum teh Cinch ini, InsyaAllah badan akan rasa lebih segar, mengantuk pun hilang, semangat pun lebih berkobar-kobar. Metabolisme badan pun akan meningkat apabila mengamalkan teh ini secara konsisten. Slim ibu-ibu nanti :)


3. Ostematrix

Menjadi wanita, kita tidak akan dapat lari daripada kehilangan kalsium apabila umur meningkat kepada 30-an. Kita period tiap-tiap bulan pun menyebabkan badan kehilangan kalsium. Inikan pula ibu yang dah beberapa kali mengandung, bersalin dan menyusukan anak. Memang sangat-sangat memerlukan kalsium.


Kandungan Ostematrix ini bukan sahaja mengandungi kalsium, malah vitamin D dan Magnesium yang membantu penyerapan kalsium yang optima serta merelekskan otot-otot badan yang tegang serta membantu ibu-ibu bangun pagi dengan lebih bertenaga dan segar. Haaa yang mengalami masalah sembelit tu, insyaAllah lepas amalkan Ostematrix, pasti keesokan harinya mudah hendak ke tandas.


4. ESP

Badan kita sangat-sangat memerlukan protein untuk pertumbuhan sel yang sihat. Sel yang sihat akan menghasilkan tubuh badan yang sihat. 


ESP banyak membantu dalam pertumbuhan kulit yang lebih baik, mengurangkan cela di wajah, rambut dan kuku yang lebih sihat serta membantu mengurangkan rasa lapar dalam tempoh yang lebih lama kerana ESP adalah makanan rendah indeks glisemik, di mana tenaga dibebaskan secara perlahan-lahan.


5. Vivix

Vivix merupakan supplemen yang terbaik untuk wanita. Kepenatan dalam menguruskan anak-anak dan rumah tangga menyebabkan ramai wanita kelihatan tua daripada usia. Fungsi Vivix membantu memperbaiki sel-sel dalaman wanita. Sel-sel yang lemah akan menjadi lebih bertenaga. Sel-sel yang rosak akan diperbaiki. Ibu-ibu akan kelihatan lebih bertenaga dan awet muda :)


6. Vita-Lea

Vitalea merupakan multivitamin yang mengandungi iron yang sangat bagus untuk wanita. Ramai wanita yang low HB kan. Vitalea membantu menstabilkan bacaan HB dan dengan ini, mengurangkan rasa nak pitam dan pening yang dialami kerana kekurangan tenaga dan keletihan.




Berikut saya share testimoni wanita yang kelihatan lebih bertenaga, bersemangat, cantik dan awet muda dengan konsisten amalkan vitamin-vitamin daripada Shaklee :)



Jadi apa tunggu lagi. Menjadi ibu memang kena kuat. Nak dilayan sangat rasa letih dan tidak bertenaga hanya akan menambahkan lagi stress dalam hidup. Alang-alang memang kita sebagai wanita kena kuat, jom kita ikhtiar lawan kepenatan dengan mengamalkan supplemen-supplemen ini.

Nak order, mudah aje. Tekan butang order di bawah. Vitamin-vitamin ini akan dihantar direct kepada anda.




Atau, jika anda nak tanya apa-apa pasal vitamin ni atau pun lebih selesa membeli dengan menghubungi saya, nombor yang kena anda ingat ialah 012-5538628. Saya boleh membuat penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia dan COD di kawasan-kawasan berikut:

- Shah Alam
- Subang Jaya
- Petaling Jaya area Amcorp Mall, VSQ Tower, Menara PKNS
- Mid Valley
- Klang area Bukit Tinggi, Taman Sri Andalas

Jadi, apa tunggu lagi. Hubungi saya segera :)

Terima kasih. 

Diana
ID Shaklee: 1112978 (boleh pakai ID saya kalau anda membeli di branch Shaklee direct)
Tel: 012-5538628

Monday, 24 October 2016

Tips untuk ibu-ibu lebih bersabar dalam melayan dan mendidik anak-anak kecil

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semalam saya dah tulis berkenaan tips nak menangani anak kecil berperangai comel 'molek'. Hari ni saya nak share tips untuk ibu-ibu lebih bersabar dalam melayan dan mendidik anak-anak kecil yang berperangai comel 'molek' ni :)



Bukan senang nak menjadi seorang ibu kan.... Cabarannya terlalu besar.... Kesabarannya terlalu tinggi.... Saya sendiri seorang ibu, sangat faham situasi yang dialami oleh ibu-ibu semua. Malah sangat menghormati ibu-ibu yang berjaya mendidik anak-anak seorang diri dengan penuh kesabaran. I really salute you...

Entry ni, saya tulis untuk semua ibu... Tak kira ibu yang berkerjaya atau ibu yang menjadi suri hati suami dan anak-anak :D sebab kedua-dua golongan ini tetap seorang IBU. 

Tips untuk ibu-ibu lebih bersabar dalam melayan dan mendidik anak-anak terutamanya anak-anak kecil:

1. Komitmen
Anak merupakan anugerah yang terbaik yang dikurniakan oleh Sang Pencipta. Anak bukan milik kita tapi adalah amanah yang harus kita jaga dan didik dengan penuh kasih sayang. Kalau takde anak, kita minta supaya dianugerahkan anak. 

Oleh itu, apabila sudah dikurniakan anak, jaga dan didiklah dengan sepenuh hati. Kadangkala kita sendiri terasa sangat penat. Sebelum terasa penat yang teramat sangat, makanlah dulu supaya perut tak kosong atau makan biskut atau roti sementara menunggu suami untuk membantu. Perut yang lapar akan mengurangkan tahap kesabaran seseorang itu. 

Kalau rasa nak marah, banyak-banyakkan beristighfar. Sebelum mulut laju melontarkan kemarahan, kira dulu 1 2 3. Fikir balik segala jerit perih yang kita lalui sepanjang 9 bulan 10 hari dalam menantikan kehadiran si comel dalam kehidupan kita.

2. Konsisten 
Cuba bagi masa duduk dengan anak-anak dalam 15-30 minit setiap hari untuk mengulangkaji pelajaran atau pun bermain dengan mereka (quality time). InsyaAllah, anak-anak akan ingat detik-detik masa bersama ibu ini sampailah mereka besar nanti. 

Tak percaya? Cuba anda fikir semula saat-saat anda kecik-kecik dulu bersama dengan ibu anda. Saya masih ingat, mama duduk dengan saya semasa saya buat kerja rumah malam-malam. Lepas tu, dekat pukul 10 malam, baru nak dinner. Apa nak buat, sampai rumah pun dah masuk Maghrib. Lepas Isyak baru buat kerja sekolah. Kemudian baru makan :) 

Begitulah juga anak-anak kita nanti. Mereka akan ingat masa yang kita luangkan dengan mereka. Biarlah hanya sekejapan, tapi konsisten setiap hari. 

3. Kreatif
Haaaa ini skill yang ibu-ibu akan develop apabila menjadi seorang ibu. Dulu-dulu mungkin kita tak tahu pun macam mana nak uruskan antara rumah tangga dan anak-anak. Apabila dah ada anak, baru kita akan fikir out of the box.

Bagi ibu yang berkerjaya, kemungkinan hujung minggu digunakan untuk membuat kerja-kerja rumah. Bagi ibu-ibu yang menjadi suri hari suami dan anak-anak, mungkin semasa anak-anak bersekolah atau tidur adalah masa untuk memasak dan menguruskan rumah tangga.

Yang penting, jangan stress-stress kan diri. Kalau rasa tak sempat nak cover semua... Cover satu-satu. Kalau anak-anak menginginkan perhatian, beri mereka perhatian sepenuhnya. Kerja-kerja membasuh, mengemas semuanya put on hold first.

4. Ketakwaan
Kadangkala kita terasa sesak dada dah nak hadap kehidupan ini. Anak-anak pelbagai ragam. Nak dimarah, mereka masih kecil. Apalah yang mereka tahu. Yang mereka nak, hanyalah perhatian dan kasih sayang kita. Ada ibu-ibu yang berair mata setiap hari. Penat sangat badan dan fikiran nak memenuhi keperluan anak-anak dan rumah tangga.

Pada masa ini, puan-puan yang saya kasihi semua. Kembalilah kita kepada Yang Satu. Sesungguhnya tidak akan bergerak suatu apa pun, jika tidak diizinkanNya. Kita rasa macam takde masa nak solat sunat hajat nak memohon kepadaNya. Jadi jadikan solat 5 waktu yang dilaksanakan setiap hari sebagai ME TIME untuk kita. 

Pada masa ini fokus penyerahan diri kita kepada Allah. It's the only time that we have walaupun mungkin pada masa itu anak-anak tengah bermaharajalela tapi kita takkan berhenti untuk tengokkan mereka. Pada waktu solat ini, setiap bacaan, bacalah dengan sepenuh hati tanda kita berserah diri kepada Allah. Kerana hanya Allah sahaja yang memegang hati-hati manusia seluruhnya.

Jangan lupa titipkan doa yang baik-baik untuk anak-anak kecil ini, agar apabila mereka dewasa kelak, mereka menjadi anak yang soleh dan solehah. Mereka tahu untuk menghormati dan menyantuni orang-orang tua. Anak-anak kecil inilah yang bakal menjadi pemimpin yang berwibawa pada masa hadapan.

Amalkan surah At-Taubah ayat 129 untuk melembutkan hati anak-anak.



"Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, kepadaNya aku berserah diri dan Dialah yang mempunyai Arasy yang besar."


Jadi, sebagai seorang ibu, bersabarlah. Menjadi wanita, kita memang dianugerahkan dengan butir-butir mutiara air mata untuk melepaskan segala keluhan berat dalam hidup ini. Banyakkan bermuhasabah diri. Anak-anak adalah cerminan ibu bapa. Apa yang kita lakukan dalam kehidupan ini akan memberi kesan kepada anak-anak, terutamanya rezeki yang diperoleh untuk memelihara dan membesarkan anak-anak.


``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Bagi ibu-ibu yang hendak mendapatkan supplemen atau vitamin tambahan untuk membantu mengurangkan rasa letih dan stress, malah nak kelihatan bertenaga dan awet muda, bolehlah amalkan vitamin-vitamin berikut:

1. Vitamin B Complex 
Vitamin ini memang terkenal untuk mempertingkatkan tenaga dan pada masa yang sama juga membantu menenangkan urat saraf kita. Kalau diri terasa sangat letih dan stress, cepat-cepat makan vitamin B Complex. Memang itu fungsi vitamin B Complex :)

2. Cinch Energy Tea Mix
Minuman teh ini berfungsi untuk BOOST tenaga kita... Daripada rasa lemah longlai, apabila minum teh Cinch ini, InsyaAllah badan akan rasa lebih segar, mengantuk pun hilang, semangat pun lebih berkobar-kobar. Metabolisme badan pun akan meningkat apabila mengamalkan teh ini secara konsisten. Slim ibu-ibu nanti :)

3. Ostematrix
Menjadi wanita, kita tidak akan dapat lari daripada kehilangan kalsium apabila umur meningkat kepada 30-an. Kita period tiap-tiap bulan pun menyebabkan badan kehilangan kalsium. Inikan pula ibu yang dah beberapa kali mengandung, bersalin dan menyusukan anak. Memang sangat-sangat memerlukan kalsium.

Kandungan Ostematrix ini bukan sahaja mengandungi kalsium, malah vitamin D dan Magnesium yang membantu penyerapan kalsium yang optima serta merelekskan otot-otot badan yang tegang serta membantu ibu-ibu bangun pagi dengan lebih bertenaga dan segar. Haaa yang mengalami masalah sembelit tu, insyaAllah lepas amalkan Ostematrix, pasti keesokan harinya mudah hendak ke tandas.

4. ESP
Badan kita sangat-sangat memerlukan protein untuk pertumbuhan sel yang sihat. Sel yang sihat akan menghasilkan tubuh badan yang sihat. 

ESP banyak membantu dalam pertumbuhan kulit yang lebih baik, mengurangkan cela di wajah, rambut dan kuku yang lebih sihat serta membantu mengurangkan rasa lapar dalam tempoh yang lebih lama kerana ESP adalah makanan rendah indeks glisemik, di mana tenaga dibebaskan secara perlahan-lahan.

5. Vivix
Vivix merupakan supplemen yang terbaik untuk wanita. Kepenatan dalam menguruskan anak-anak dan rumah tangga menyebabkan ramai wanita kelihatan tua daripada usia. Fungsi Vivix membantu memperbaiki sel-sel dalaman wanita. Sel-sel yang lemah akan menjadi lebih bertenaga. Sel-sel yang rosak akan diperbaiki. Ibu-ibu akan kelihatan lebih bertenaga dan awet muda :)

6. Vita-Lea
Vitalea merupakan multivitamin yang mengandungi iron yang sangat bagus untuk wanita. Ramai wanita yang low HB kan. Vitalea membantu menstabilkan bacaan HB dan dengan ini, mengurangkan rasa nak pitam dan pening yang dialami kerana kekurangan tenaga dan keletihan.



Berikut saya share testimoni wanita yang kelihatan lebih bertenaga, bersemangat, cantik dan awet muda dengan konsisten amalkan vitamin-vitamin daripada Shaklee :)


Jadi apa tunggu lagi. Menjadi ibu memang kena kuat. Nak dilayan sangat rasa letih dan tidak bertenaga hanya akan menambahkan lagi stress dalam hidup. Alang-alang memang kita sebagai wanita kena kuat, jom kita ikhtiar lawan kepenatan dengan mengamalkan supplemen-supplemen ini.

Nak order, mudah aje. Tekan butang order di bawah. Vitamin-vitamin ini akan dihantar direct kepada anda.


Atau, jika anda nak tanya apa-apa pasal vitamin ni atau pun lebih selesa membeli dengan menghubungi saya, nombor yang kena anda ingat ialah 012-5538628. Saya boleh membuat penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia dan COD di kawasan-kawasan berikut:
- Shah Alam
- Subang Jaya
- Petaling Jaya area Amcorp Mall, VSQ Tower, Menara PKNS
- Mid Valley
- Klang area Bukit Tinggi, Taman Sri Andalas

Jadi, apa tunggu lagi. Hubungi saya segera :)

Terima kasih. 

Diana
Hearty . Love . Healthy
ID Shaklee: 1112978 (boleh pakai ID saya kalau anda membeli di branch Shaklee direct)
Tel: 012-5538628

Sunday, 23 October 2016

Tips menangani anak kecil berperangai 'molek'

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Haha.. Hari ni nak share sikit diary sebagai parents... Heeee.... Rasa terhibur hati ni ngan si kecil yang dah menginjak usia 14 bulan...

Anak saya yang 14 bulan ni, lain sikit daripada abangnya... Abangnya dulu masa baby, suaranya perlahan aje... Nangis pun macam tak keluar suara.... Sangat-sangat berbeza dengan adiknya...

Adiknya sejak baby nangis sangat kuat.... Saya dengan suami paniklah juga setiap kali dia nangis.... Especially masa nak susu tu.... Awal-awal tu susu badan masih lagi tak berapa nak ada kan... Aduh.... kalau si adik menangis.... mak pun naik stress...

Tapi apabila si adik ni dah semakin membesar.... Dah stabil dan dah jarang dengar tangisan kuat si adik.... Hahaha... Lega... Tapi apabila masuk umur setahun lebih ni... Aduhhhh.... Datang pulak satu peel lain... Peel mengamuk atau tantrum dan merap (tak boleh tinggal, ibu atau ayah kena ada kat situ aje)... Hahaha... Sabar aje jadi mak ayah ni...




Peel ni terjadi apabila si adik mengantuk... Haaa nak bagi tidur, dia taknak tidur.... Nak main-main tapi mengamuk-ngamuk... Langsung tak boleh tinggalkan dia... Berdiri aje... Mulalah nak ikut sekali... Kalau orang favourite dia ada.. mesti kena berdukung... Heeee...

Kalau tinggal juga, meraung la dia sampai merah muka... Haha memang si adik jenis nangis kuat... Kalut mak ayah dibuatnya... 

Kalau ikutkan kami gelak aje tengok perangai comel molek si adik ni.... Tapi memang bersabar banyak-banyak apabila diri sendiri sedang merasa letih.

Nak share juga tips kepada parents di luar sana kalau menghadapi situasi anak meragam atau berperangai comel molek ni, especially bila nak keluar travel atau berjalan-jalan:

1. Cakap dengan anak-anak supaya berperangai baik dalam apa jua keadaan. Mereka mungkin tak respons... Tapi insyaAllah mereka faham... But kids will always be kids :D

2. Pastikan anak itu kenyang! Tips paling asas... Kalau baby bawah 6 bulan, mungkin susu aje makanannya.. Tapi atas 6 bulan, especially dah masuk setahun yang dah kuat makan, pastikan sebelum keluar, perut anak dah kenyang. Apabila mereka kenyang, mereka happy dan boleh main-main sendiri.

3. Jika hendak ke restoren untuk dine-in dan bawa anak kecil sekali, pastikan anda menyediakan juga makanan untuk si kecil. Terpulang sama ada order juga untuk dia atau bawa bekal seperti biskut kegemarannya... Jadi apabila anda makan, si kecil juga akan ralit makan. Ooopss mainan juga jangan lupa.

4. Bagi yang bawa anak kecil menaiki flight untuk travel, kebanyakan ibu bapa pasti risau anak menangis atau tidak terkawal di dalam flight. Jadi, pada masa ini, bawa juga makanan seperti biskut dan juga mainan kesukaannya.

5. Untuk memastikan anak anda tidur lena pada waktu malam, pastikan sekurang-kurangnya anak anda makan juga makanan pejal atau solid di awal malam untuk mengurangkan anak tersebut daripada merengek di tengah-tengah malam.... Kalau kita tak makan malam pun pasti terasa lapar kan? Sama lah dengan anak-anak kita juga :)

6. Selalulah titipkan doa untuk anak-anak supaya mereka menjadi anak yang baik... Anak yang soleh dan solehah. Doa secara spesifik tau dalam doa anda.... 

Konsepnya anak yang kenyang akan mengurangkan masalah anak merengek dan membantu anak tidur lena.... Tapi Awas.. Jangan terlebih beri makan pula.... Especially makanan yang bergula... Sugar rush menyebabkan anak akan terlebih aktif. Anak yang terlalu kenyang, mungkin akan mengakibatkan muntah dan ketidakselesaan perut :)

Bagi yang sedang mencari supplemen atau vitamin tambahan untuk anak-anak, anda boleh dapatkan set kanak-kanak Shaklee berikut daripada saya :)



Kebaikan set ini ialah:

1. Membantu perkembangan otak anak-anak kerana Omega Guard mengandungi Omega 3, DHA dan EPA yang sangat baik untuk pembelajaran anak-anak.

2. Mealshakes mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang sangat baik untuk keperluan nutrisi anak-anak.

3. Mealshakes juga sangat baik untuk mengurangkan masalah sembelit, meningkatkan selera makan anak-anak.

4. Chewable vitamin C Plus membantu mempertingkatkan sistem pertahanan badan anak-anak dalam melawan jangkitan penyakit.

Jom tengok testimonial-testimonial ibu yang happy dengan perkembangan anak-anak mereka setelah mengambil vitamin-vitamin tambahan ini :)






Bestkan tengok testimoni-testimoni ni... Anak saya sendiri ambil semua supplemen di atas untuk meningkatkan selera makan (Mealshakes), mengurangkan masalah batuk dan selsema (Omega Guard) dan membantu mempertingkatkan sistem pertahanan badannya (Chewable vita-C Plus).

Haaa apa tunggu lagi... Anda boleh order secara online vitamin-vitamin ini dengan klik butang order di bawah.



Atau, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan info, nasihat pengambilan vitamin-vitamin Shaklee ataupun melakukan pembelian dengan menghubungi saya di 012-5538628. Yang tinggal di area Shah Alam, Subang Jaya, Petaling Jaya area Jalan Utara di VSQ, Amcorp Mall, Menara PKNS dan Klang area Bukit Tinggi boleh saya COD kan :)

A healthy child is a happy child :)

Terima kasih
Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628

Friday, 21 October 2016

Tips mengurangkan sakit belakang dan sakit sendi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Harini pergi ke hospital... Bawa En. Asben yang sakit belakang sampai tak boleh bangun.... Terkejut juga mak sebab sebelum ni, En. Asben memang tak pernah langsung menjejakkan kaki ke hospital. Rekod pun takde kat hospital... Sekali terkena sakit belakang sampai tak boleh bangun...



Sebagai isteri, mulalah fikir yang bukan-bukan... Nauzubillah Hi Minzalik.... Semoga keluarga kita semua dianugerahkan kesihatan yang baik-baik sokmo... Sakit-sakit belakang... Sakit-sakit sendi ni sebenarnya sangat sinonim kot dengan ramai orang...

Dulu saya pun sakit sendi iaitu sakit tumit kaki... Alhamdulillah sekarang dah ok.... En. Asben sebenarnya sakit belakang ni on dan off sebenarnya... Katanya mula sakit belakang masa cat rumah abang nak kahwin dulu. 

Tapi disebabkan masa itu usia masih muda remaja, maka tidak dipedulikanlah sakit belakang itu... Lama-lama hilang... Tapi ada masa-masa memang datang balik sakit belakang tu...

Akhirnya setelah berpenat lelah kami berpindah baru-baru ini, kesan sakit belakangnya semakin menjadi-jadi.... Sampai saya terkejut semalam... Nak bangun pun payah... Tidur pun tak selesa... Geram juga dengan perangai kaum lelaki yang sesetengahnya malas nak pergi check-up betul-betul. 

Alhamdulillah, setelah x-ray, takde apa-apa yang serius. Hanya apabila umur meningkat, bendalir yang berada di antara tulang dan sendi semakin berkurangan menyebabkan geseran dan tekanan lebih menyakitkan.

Tips nak mengurangkan sakit belakang:

1. Pastikan duduk atau berdiri dalam keadaan tegak. Jangan menunduk.

2. Apabila mengangkat barang-barang berat, pastikan tidak menunduk. Cara yang betul ialah melutut terlebih dahulu, angkat barang tersebut dan berdiri. Badan biar berada dalam posisi yang tegak ye.



3. Kurangkan mengambil minuman yang kaya dengan kafein seperti kopi dan teh. (tips ni saya amalkan untuk mengurangkan sakit tumit saya dahulu). 

Selepas ini, saya akan pastikan En. Asben mengambil Omega Guard dengan konsisten. Sebabnya, sila baca artikel di bawah:


Walaupun En. Asben bukanlah pengidap rheumatoid arthritis... Tapi kita ambil langkah berjaga-jaga awal-awal. Kalau dah sakit, susah dah kita nak membendung. Jadi Omega Guard memang yang terbaik. Dulu saya pun berikhtiar dengan Omega Guard untuk sakit tumit saya.



Jom layan testimoni-testimoni yang lain :)




Nak dapatkan Omega Guard ni, bolehlah hubungi saya di 012-5538628. Kalau yang tinggal jauh, saya akan poskan :) yang tinggal di area Shah Alam, Subang Jaya, Petaling Jaya area VSQ, Amcorp, Menara PKNS, Klang di area Bukit Tinggi, Taman Andalas dan even Mid Valley, boleh saya uruskan COD :)

Nak beli secara online pun boleh. Klik aje butang Order di bawah:


Terima kasih.

Diana
Hearty . Love . Healthy
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628

Wednesday, 12 October 2016

Kerana stress manusia semakin gila?

Tips nak elakkan muka menjadi ketat (muka murung, muka masam, mulut muncung, muka garang dan sebagainya) :D

Semalam, di muka pertama surat khabar The Star mengatakan masalah mental menduduki tempat ke-2 di dunia. Mungkin pada tahun 2020, masalah mental akan menjadi juara. Masalah mental disebabkan oleh stress atau tertekan... Jadi kerana stress manusia semakin gila....



Lebih menakutkan 12.1% adalah golongan kanak-kanak dan remaja berusia dari lingkungan umur 5 tahun sehingga ke 15 tahun.... Allahuakhbar... Ini generasi yang akan memimpin dunia pada masa hadapan....

Stress boleh tercetus dalam apa jua situasi. Yang merubahnya adalah diri sendiri. Kita boleh kawal bagaimana untuk bertindak dalam sesuatu situasi. Jika kita memilih untuk marah, maka semestinya diri kita akan berada dalam keadaan yang stress atau tertekan. Betul tak?

Banyak faktor yang boleh menjurus kepada stress atau tertekan. Yang paling simple, antaranya:

1. Tak cukup tidur
2. Kurang sabar dalam melayan karenah anak-anak kecil
3. Masalah dalam pekerjaan
4. Tak tahan dengan sikap bos yang sangat garang di pejabat
5. Kurang rehat
6. Tak cukup duit untuk menampung komitmen kehidupan

Haaaa cuba angkat tangan siapa yang tak pernah menghadapi situasi ini? Saya memang salutelah... Alhamdulillah itu kelebihan anda.... Tapi, bagi kebanyakan orang, inilah realiti yang dihadapi dalam kehidupan sehari-hari.

Kesan stress ini akan terpancar pada wajah.... Takdelah muka nak nampak ceria berseri... Ayat glamour budak-budak sekarang apabila melihat muka orang yang stress ialah muka ketat... Heeee.... Saya pun muka ketat juga kalau orang tak kenal... Tapi jangan risau... Saiyaaa budak baik :D Saiyaaa cuma kena senyum lebih sikit :)

Berikut adalah tips nak mengurangkan daripada muka kita menjadi ketat :) 

1. Pastikan perut tak lapar. Orang cakap, "A hungry man is an angry man". Pastikan waktu makan terjaga... Nanti dapat gastrik pula.

2. Pastikan waktu tidur konsisten dan terjaga. Orang yang mengantuk semestinya berasa penat dan cepat marah.

3. Jika anda seorang yang sibuk, rancang jadual anda sebaiknya pada malam sebelumnya agar keesokan harinya semua berjalan lancar. 

4. Banyakkan meluahkan hati dan perasaan anda kepada Yang Maha Esa supaya anda berasa segala masalah lebih ringan dan anda lebih tenang. 

5. Jika anda masih memerlukan seorang pendengar, di Malaysia disediakan talian Befrienders 03-79568144 / 03-79568145 untuk anda meluahkan perasaan dan masalah anda kepada seorang pendengar.

6. Amalkan memakan supplemen yang membantu agar dalaman anda lebih tenang, relax dan bertenaga.

Antara supplemen atau vitamin yang sangat-sangat membantu agar sistem saraf, otot, dan juga hormon anda lebih stabil adalah:

1. Vitamin B Complex
Vitamin B Complex membantu memperbaiki mood. Di samping itu, vitamin ini sangat baik dalam menenangkan urat saraf agar tidak terlalu tegang dan membantu untuk tidur yang lebih lena.

2. Ostematrix
Ostematrix adalah tablet kalsium. Selain kalsium, kandungan Ostematrix juga mengandungi Magnesium. Magnesium ini sangat penting untuk menenangkan otot dan sarat supaya lebih relax dan tenang. Pengambilan Ostematrix yang mengikut dos yang mencukupi juga membantu anda bangun pagi dengan lebih cergas dan bertenaga.

3. Cinch Energy Tea Mix
Satu sachet Cinch Tea di pagi hari sangat powerful dan menjadikan anda lebih cergas dan bersemangat. Ucapkan selamat tinggal kepada rasa mengantuk di pagi hari. Di samping itu, kandungan Theanine daripada ekstrak teh ini membantu meningkatkan gelombang alpha dan mengurangkan masalah tekanan darah tinggi.
Jadi, sekarang anda fikirlah sedalam-dalamnya... Andai terasa diri selalu stress, jangan biarkan kerana lama kelamaan akan mengundang pelbagai penyakit seperti darah tinggi, masalah jantung, strok malah jika tidak terkawal, mungkin menjurus kepada masalah mental.

Amalkan gaya hidup sihat, amalkan supplemen, insyaAllah kesihatan yang baik membawa kepada kehidupan yang lebih baik. Nak mendapatkan Set Stress Free ini, hubungi saya di 012-5538628. Atau anda boleh order online dan penghantaran akan diuruskan sampai ke pintu rumah anda.


Selain itu, kalau nak COD pun boleh. Saya boleh COD kepada anda yang berhampiran dengan:
- Shah Alam
- Subang Jaya
- Petaling Jaya berhampiran VSQ Tower, Amcorp Mall, Menara PKNS, Jaya33
- Mid Valley
- Klang berdekatan Bukit Tinggi

Hubungi aje 012-5538628 :)

Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628

Rujukan: