Monday, 25 July 2016

Rasa nak demam? Ambillah GLA Complex

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Hari ni saya nak ekstrak maklumat berkenaan GLA Complex yang dikongsikan oleh salah seorang Master dalam Shaklee. Ceritanya berkenaan demam. 



Dalam keadaan sekarang ni, ramai yang terkena batuk dan selsema. Apabila dah menjadi-jadi batuk dan selsema, mulalah rasa nak demam. Jadi, mungkin sebagai salah satu ikhtiar kepada pembaca-pembaca sekalian, kalau waktu tu takde panadol, tapi anda makan GLA Complex, dan anda rasa nak demam, maka ambillah GLA Complex.

Alkisahnya begini cerita Master N (saya ambil daripada secret group Euphoria Biz):

"Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2.

Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.

Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.

Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.
Apa pula prostaglandin?


Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah. 

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan. 

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. 

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Minyak ini mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel."

Itu kata Master N. Haaaa sama-sama kita belajar ilmu baru hari ini iaitu cara-cara nak elak demam :) Saya selalu amalkan Ostematrix dan vitamin B Complex kalau sakit kepala. Now, saya dah tahu, kalau rasa nak demam, baik amik GLA Complex awal-awal untuk halang demam daripada terjadi. Prevention is better than cure right?

GLA Complex ni significant nya memang ramai wanita yang amalkan untuk menstabilkan hormon untuk kitaran haid yang lebih teratur. Boleh baca entry saya mengenai GLA Complex di entry sebelum-sebelum ini. 

Nak dapatkan GLA Complex atau mana-mana vitamin Shaklee yang lain, boleh dapatkan daripada saya :) Hubungi 012-5538628 untuk pertanyaan dan pembelian. Dengan saya, anda akan dapat panduan pemakanan vitamin secara percuma.

Terima kasih.

Diana
SID: 1112978
Tel: 012-5538628

No comments:

Post a Comment