Friday, 12 June 2015

Edema (Water Retention @ Sembab) Semasa Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.... Hari ni tiba-tiba teringat pulak nurse di klinik kesihatan hari tu, ade menekan kaki saya semasa checkup. Sebelum ni, tak pernah dibuatnya. Saya rasa mesti nak check sama ada kaki saya sembab atau saya mengalami edema (water retention) semasa hamil.



Masa kehamilan pertama dulu, menjelang minggu-minggu terakhir kehamilan saya, memang badan saya agak sembab. Tapi saya rasa idaklah teruk sampai macam dalam gambar tu... Sekarang pun, tak ade tanda-tanda edema lagi... Ada orang yang memang tak kena langsung edema... Memang hebat :)

Jika tiba-tiba badan anda mengalami edema, pastikan anda mendapatkan nasihat gynea, kerana dirisaukan anda mungkin mengalami gejalan pra-eklampsia.

Ada cara-cara mengurangkan masalah edema semasa hamil. Antaranya ialah:
  • Minum air secukupnya iaitu 2-3liter sehari. Dengan minum air secukupnya, maka toksin dalam badan akan dapat dinyahkan secara efektif. Selain itu, sembelit dapat dielakkan. Jika badan kekurangan air, maka badan akan bertindak menyimpan air, maka terjadilah masalah sembab.
  • Bersenam seperti berjalan, berenang atau menggunakan basikal senaman. Pastikan senaman sesuai dengan keupayaan anda yang hamil ye. Senaman juga membantu mengurangkan masalah sembelit.
  • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama. 
  • Naikkan kaki anda semasa duduk, seperti meletak di atas kerusi untuk menyokong kaki semasa duduk. Jika di pejabat, anda boleh meletakkan kotak di depan kaki untuk sokongan.
  • Jika anda menaiki kenderaan, banyakkan berhenti untuk meregangkan kaki dan mengurangkan lenguh-lenguh di bahagian pinggul.
  • Pakai stoking sokongan untuk mengurangkan cecair berkumpul di kawasan buku lali.


Selain itu, anda boleh memastikan diri anda mengambil tablet kalsium yang mengandungi magnesium untuk mencegah edema. Ini adalah kerana kalsium membantu pertukaran cecair di dalam badan dan boleh membantu menyahkan cecair daripada sel tisu. Magnesium pula adalah unsur yang membantu mengurangkan edema.

Dalam Set Kehamilan Shaklee, memang telah disertakan sekali tablet kalsium yang diberi nama OsteMatrix. OsteMatrix ini, selain membantu membekalkan keperluan kalsium yang diperlukan oleh ibu dan bayi, dapat juga membantu mengurangkan edema. Tablet OsteMatrix ini juga mengandungi magnesium untuk penyerapan kalsium yang efektif kepada badan. 

Kalau anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai supplemen Shaklee ini, jangan malu-malu untuk menghubungi 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

No comments:

Post a Comment