Friday, 31 October 2014

5 Cara-Cara Untuk Bangun Awal Pagi

Selamat pagi semua.. haha.. hari ni nk cakap pasal bangun awal pagi. Alhamdulillah.. ada yang memang konsisten bangun tanpa rasa liat nak berenggang daripada katil.. Ada pula yang rasa susah sangat kan nk bangun pagi..

Jom kita sama-sama usaha supaya waktu subuh kita sentiasa di awal waktu. 

Cara-cara untuk bangun awal pagi:
1. Tidur awal pada malam sebelumnya.
2. Jangan makan makanan yang berat sebelum tidur. Pastikan dinner di awal malam. Kalau boleh sebelum pukul 8 malam.
3. Jangan membaca buku atau melakukan kerja-kerja berat sebelum tidur.
4. Masuk tidur sebelum pukul 11 malam.
5. Berdoa dan berserah kepada Allah agar dipermudahkan untuk bangun Subuh :)

Heee.. ada juga supplemen yang dengan izin Allah membantu memudahkan bangun pagi iaitu OsteMatrix. Alhamdulillah.. hari ni.. saya memang kena bangun awal pagi tapi semalam saya tidur kul 2 pagi.. 

Caranya.. makan 2 biji OsteMatrix sebelum tidur. Berdoa dan berserah kepada Allah dan tidur. InsyaAllah anda akan terjaga mengikut waktu yang diingini dalam keadaan yang segar :)

8 Cara-Cara Untuk Memudahkan Kehamilan

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca-pembaca sekalian :) Hari ni nak terangkan cara-cara untuk menyediakan tubuh kita besedia untuk hamil. Kadangkala anda dah mencuba untuk suatu tempoh masa yang panjang, tapi telah tersurat yang belum masanya lagi untuk hamil.

Cara-Cara untuk memudahkan kehamilan:
1. Pastikan badan tidak terlalu kurus dan tidak terlalu gemuk.
2. Makan makanan yang berkhasiat dan merangkumi kesemua nutrisi.
3. Jauhi rokok, minuman berkafein, alkohol
4. Ketahui waktu subur. Boleh refer SINI.
5. Detoks tubuh untuk membuang toksin yang tidak diingini.
6. Makan supplemen yang merangkumi nutrien yang memudahkan kehamilan seperti Asid Folik, vitamin E, Zink dan sebagainya.
7. Jauhi stress. Sentiasa berfikiran positif.
8. Berserah dan bertawakal kepada Allah.

Monday, 27 October 2014

Tumpah Darah Selepas Bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca-pembaca budiman semua :) Hari ni nak citer pasal tumpah darah selepas bersalin. 



Baru-baru ini saya berjumpa dengan sahabat saya. Lama tak berjumpa, banyak juga yang dibualkan. Kata sahabat saya, adiknya telah mengalami tumpah darah selepas 9 hari melahirkan anak. Saya pernah dengar juga pasal tumpah darah ni.. tapi tak dapat nak membayangkan bagaimana seriusnya perkara itu.

Kata kawan saya lagi, teruknya tumpah darah itu, apabila seluruh lantai di bilik air itu dipenuhi dengan darah yang sangat banyak... darah keluar macam paip pecah.... bayangkan siapa yang pernah pecah air tuban sebelum masuk labour room, di mana air tuban keluar tanpa henti, tidak dapat dibendung, begitu jugalah dengan situasi tumpah darah yang terjadi.

Alhamdulillah, ambulans datang tepat pada masanya dan syukur semuanya selamat. Kata sahabat saya lagi, tumpah darah itu terjadi kerana rahim tidak mengecut dengan betul.

Itu adalah antara sebab-sebab tumpah darah yang selalu terjadi. Selain itu, terdapat beberapa faktor lagi yang menyebabkan terjadinya tumpah darah iaitu:
- Bahan-bahan asing tertinggal di dalam rahim seperti cebisan uri, selaput yang membaluti bayi, darah beku, etc.
- Jangkitan kuman pada rahim.
- Sakit bersalin yang terlalu lama.

Kesan tumpah darah ini sangat bahaya sebenarnya. Ibu-ibu yang mengalaminya berisiko untuk kehilangan nyawa disebabkan kes tumpah darah kerana kehilangan darah yang terlalu banyak. 

Boleh baca pengalaman seorang sahabat yang mengalaminya sendiri di SINI. Syukur kerana HB yang baik, maka kesannya yang tidak diingini dapat dikurangkan.

Jika anda semasa di awal kehamilan mengalami HB yang rendah, eloklah berikhtiar supaya HB anda cantik untuk mengelakkan sebarang komplikasi semasa proses bersalin.

Anda boleh amalkan Set Mengandung Shaklee yang mengandungi kesemua keperluan nutrisi semasa mengandung untuk kesihatan anda dan bayi. Alhamdulillah kisah sahabat kita seperti di link yang dilampirkan itu mengamalkan ESP, Mealshakes dan Omega Guard semasa mengandung. ternyata ketiga-tiga supplemen ini memang sangat baik untuk kesihatan. Untuk maklumat lanjut tentang Set Mengandung Shaklee, anda boleh klik di SINI.

Jangan lepaskan peluang beberapa hari lagi promosi ESP beli 6 canister dan percuma satu canister akan berakhir 4 hari lagi. Begitu juga dengan Mealshakes, beli 3 canister, anda akan mendapat percuma satu canister juga akan berakhir pada penghujung Oktober ini. Yang best lagi, pembelian promosi ESP ini akan membolehkan anda mendapat keahlian PERCUMA Shaklee dan Cash Back pada bulan hadapan :)

Rebutlah peluang sekarang, lebih-lebih lagi bagi anda-anda yang sedang menantikan kelahiran cahaya mata. Memang sangat sesuai diambil semasa mengandung dan semasa berpantang. Apa-apa anda boleh hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Sunday, 26 October 2014

7 Cara-Cara Mudah Menghilangkan Kutu Daripada Rambut

Saya ada terbaca satu artikel berbahasa Inggeris yang menarik tentang cara-cara untuk menghilangkan masalah kutu daripada rambut. Anda boleh baca di SINI artikel tersebut.



Kehadiran kutu di kepala menyebabkan kegatalan yang tidak tertahan kepada orang yang terkenanya. Selalunya masalah kutu ini terjadi dalam kalangan pelajar-pelajar sekolah rendah atau tadika. Kasihankan melihat anak-anak ini menahan kegatalan di kepala.

Lebih teruk lagi bila anak-anak mula menggaru-garu dan menyebabkan kulit kepala terluka. Kita sebagai ibu bapa mesti rungsing kan. Berikut adalah cara-cara mudah untuk menghilangkan kutu daripada kepala dan rambut anak-anak anda.

Anda perlukan:
- Cecair pencuci mulut Listerine
- Cuka
- Beg plastik atau shower cap

Cara-Caranya:

1. Basahkan rambut anak anda secara menyeluruh dengan cecair pencuci mulut Listerine.

2. Tutupkan keseluruhan rambut anak dengan beg plastik atau shower cap. Pastikan plastik atau shower cap itu ditutup dengan rapat dan tiada ruang yang terbuka.

3. Tinggalkan selama sejam lebih kepala anak anda bertutup dengan plastik.

4. Selepas sejam, buka plastik atau shower cap tersebut. Mesti anda terkejut melihat banyaknya kutu-kutu mati yang berada di dalam plastik atau shower cap tersebut. 

5. Basuh kepala dan rambut anak anda. Kemudian basahkan pula rambut anak anda dengan cuka. Ini adalah untuk melonggarkan lekatan telur-telur kutu yang melekat di rambut dan kulit kepala.

6. Tutup rambut dan kepala dengan plastik beg atau shower cap sama seperti langkah ke-2. Biarkan selama sejam lebih juga.

7. Selepas sejam, buka beg plastik atau shower cap dan bersihkan rambut anak anda. Anda boleh basuh dengan shampoo dan bilaskan.

Langkah-langkah ini boleh diulang-ulang sekiranya baki-baki kutu masih terdapat dalam helaian rambut atau kulit kepala. Anda juga boleh merenjis-renjis cecair Listerine ke rambut untuk menghalau kutu-kutu tersebut kerana kutu-kutu tidak suka dengan bauan minty yang fresh daripada cecair Listerine.

Heeee.. saya tak pernah cuba. Harap dapat membantu bagi siapa-siapa yang memerlukan cara untuk menghapuskan pada masa ini :)

Siapa-siapa nak beli atau nak tanya pasal supplemen Shaklee, jangan malu-malu ekk untuk hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Saturday, 25 October 2014

Tanda-Tanda Di Kuku Yang Harus Anda Ambil Perhatian

Ada suatu masa dulu, dalam satu tempoh itu, saya tak tahu kenapa kuku kaki saya asyik tercabut. Bukan sekali.. lepas satu da tercabut dan elok tumbuh balik.. ada pulak kuku lain yang start buka pintu.. (bila buka pintu tu maksud saya seluruh kuku tu da tak melekap pada dasarnya. Tinggal bahagian tepi je yang masih melekat pada isi). Adalah dalam dua tiga kali juga jadi gitu.

Sampai sekarang saya tak tahu punca kenapa kuku saya jadi begitu. Mungkin kekurangan nutrisi tertentu. Nak share gambar, saya rasa ngeri pulak... heeee.. Tapi secara amnya, tanda-tanda di kuku seperti di bawah adalah masalah-masalah kuku yang harus diambil berat. Credit kepada MyHEALTH.

Kuku putih - Kegagalan buah pinggang.
Kuku kekuningan - Ini biasanya berkaitan dengan penyakit pernafasan seperti bronkitis kronik. Kuku kelihatan menebal dan pertumbuhan adalah perlahan lalu menyebabkan kuku berubah menjadi warna kuning.
Lekuk melintang atas kuku – Lekukan melintang ini dipanggil garis Beau. Lekukan ini berkembang di bawah kutikel apabila pertumbuhan kuku diganggu oleh kecederaan atau penyakit yang teruk.
Kuku berbintik - Kuku mempunyai lekukan-lekukan kecil di atasnya. Berkaitan dengan keadaan kulit yang dipanggil psoriasis dan beberapa keadaan autoimun.
Kuku bergulung - Berpunca daripada jangkitan kulat.
Clubbing nail - Keadaan hujung jari membengkak dan kuku berlekuk sekelilingnya. Berkaitan dengan penyakit jantung, paru-paru, usus, atau penyakit hati. Dalam keadaan tertentu bagi penyakit jantung, warna clubbing nail boleh menjadi biru (cyanosed).
Spoon nail - Kuku nipis dan melengkung keluar. Berkaitan dengan anemia (kurang zat besi).


Alhamdulillah, sekarang ni takde dah kuku saya tercabut. Jika ada masalah kuku, mungkin anda boleh mengambil supplemen tertentu untuk kesihatan kuku seperti vitamin B12, Supplemen yang mengandungi vitamin A dan zat besi.

Shaklee mempunyai supplemen-supplemen yang sangat baik untuk kesihatan kuku. Antaranya ialah:

- Vitamin B Complex (120 biji, RM53.75) (Mempunyai semua kandungan vitamin B termasuk B12).

- Vita-Lea (120 biji, RM88.75) (Multivitamin yang mempunyai kandungan zat besi).

- Carotomax (30 biji, RM74.00) (Melindungi lapisan epithelial yang baik untuk kuku).


Apa-apa maklumat yang anda inginkan atau ingin membuat pembelian, hubungi 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Friday, 24 October 2014

Doa Awal Tahun

Alhamdulillah sudah pun masuk tahun baru. Syukur Alhamdulillah kita masih lagi diberi nafas dan kesihatan untuk menjalani hidup di perhentian yang sementara ini. Mari kita mulakan tahun ini dengan Doa Awal Tahun.


Doa Penutup Akhir Tahun

Maaf andai entry ini terlambat. Marilah kita sama-sama menutup buku catatan amalan kita dengan doa penutup akhir tahun. Semoga segala kesilapan dan dosa-dosa yang lalu diampunkan Allah SWT.



Thursday, 23 October 2014

5 Cara-Cara Untuk Membantu Mengurangkan Restless Leg Syndrome Atau Lenguh-Lenguh Kaki

Pernahkah anda terasa kaki anda begitu lenguh-lenguh dan anda rasa dengan tidur aje anda akan dapat kurangkan lenguh-lenguh tersebut? 



Kadangkala, saya ada mengalami lenguh-lenguh kaki mungkin sebab tak cukup rehat. Ada juga suatu masa tu, kedua-dua kaki saya tak selesa sangat dan rasa lenguh-lenguh kedua-dua kaki. Saya pun pergi klinik. Rupanya saya demam.. Yang best sekali, doktor bagi saya mc pada hari itu dan juga keesokan harinya.

Hehe... saya nak tulis pasal Restless Leg Syndrome pun rasa macam bukan kes saya. Tapi memandangkan dah tulis... meh saya citerkan secara ringkas apa itu Restless Leg Syndrome.

Kebanyakan bahan rujukan yang saya jumpa mengenai Restless Leg Syndrome adalah di dalam bahasa Inggeris. Sindrom ini sebenarnya adalah gangguan kepada sistem saraf yang menyebabkan ketidakselesaan ke atas kaki. Sindrom ini membuatkan pesakit menggerakkan kaki untuk mengurangkan ketidakselesaan.

Selalunya Restless Leg Syndrome ini terjadi pada waktu petang atau malam dan menyebabkan gangguan tidur. Sindrom ini akan berkurangan menjelang pagi. 

Cara-cara untuk mengurangkan Restless Leg Syndrome:

1. Mula bersenam secara konsisten.

2. Tentukan waktu tidur yang konsisten.

3. Kurangkan pengambilan kefein, alkohol dan rokok.

4. Tenangkan diri dengan mandian suam.

5. Mendapatkan rawatan mengurut kaki.

Selalunya jika saya menghadapi masalah lenguh-lenguh kaki, InsyaAllah apa yang saya hadapi ni takdelah sampai tahap terkena Restless Leg Syndrome :) 

Saya akan mengambil OsteMatrix aje. OsteMatrix ini adalah sejenis tablet kalsium yang juga mengandungi vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam tubuh. Selain membekalkan kalsium yang cukup, OsteMatrix juga membantu merehatkan badan dan menenangkan sistem saraf. Boleh baca selebihnya mengenai OsteMatrix di SINI.



Alhamdulillah, selalunya apabila malam sebelumnya saya mengambil OsteMatrix, keesokan harinya badan saya akan lebih segar. Sangat baik untuk ibu-ibu hamil yang selalu mengalami kekejangan kaki dan membekalkan nutrisi kalsium yang diperlukan.

Nak tahu lebih lanjut, jangan malu-malu untuk menghubungi saya di 012-5538628. Harga sebotol OsteMatrix, 120 biji adalah RM61.00. Memang OsteMatrix adalah antara supplemen Shaklee yang patut semua orang ambil :)

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 


Reference:

Wednesday, 22 October 2014

Migrain Semasa Kedatangan Haid

Assalamualaikum dan apa khabar semua pembaca yang disayangi sekalian. Selamat Hari Deepavali kepada semua penganut agama Hindu dan happy public holiday untuk semua yang bercuti. Hari ini, saya nak share perkara yang berkaitan dengan kedatangan haid wanita.

Dalam fasa kedatangan haid, wanita akan melalui pelbagai perkara. Antaranya ialah mengalami senggugut, sakit kepala atau migrain, sakit perut, sakit belakang dan macam-macam lagi.

Setiap wanita mempunyai keunikan yang tersendiri. Hari ini saya ingin menyentuh masalah migrain semasa fasa kedatangan haid. Perasan tak anda, semasa haid anda mengalami sakit kepala atau migrain?





Masalah ini dikenali sebagai hormonal migraine atau menstrual migraine yang berpunca daripada kejatuhan paras hormon estrogen dalam darah semasa haid. Anda juga mungkin mengalami pure menstrual migraine iaitu sakit kepala hanya ketika kedatangan haid.

Oleh itu, jika keadaan ini melanda anda, apa yang perlu anda lakukan adalah jauhi perkara-perkara yang membuatkan anda stress. Selain itu, anda boleh berehat atau mendapatkan tidur yang mencukupi. Tapi jangan terlebih tidur pula kerana nanti sakit kepala anda tidak hilang-hilang :)




Anda juga boleh mengurangkan penglihatan anda daripada melihat skrin komputer atau smartphone atau membaca huruf-huruf kecil, tidak jelas dan menyakitkan mata. Banyakkan memandang pemandangan yang menenangkan seperti bukit bukau, warna-warna lembut yang menarik dan banyak lagi.

Hati-hati dalam mengambil minuman yang berkafein seperti kopi atau teh. Kemungkinan akan menyebabkan sakit kepala atau migrain anda bertambah teruk.

Belakangan ini, saya selalu juga mengalami sakit kepala atau migrain semasa kedatangan haid.. Heee mungkin sebab faktor umur yang semakin meningkat :) Apa yang saya buat ialah ambil 2 biji Vitamin B Complex dan tenangkan diri. Taknak stress kan diri. Bertenang dalam apa jua yang sedang dilakukan. Alhamdulillah... hilang sakit kepala saya :) Yang best sekali, ambil dua biji Vitamin B Complex dan OsteMatrix, memang best. Badan bertenang, sakit kepala pun hilang, InsyaAllah :)



Set Migrain ini berharga RM 114.75. Memang baik sangat untuk kesihatan umum kita :) Anda boleh dapatkan maklumat lanjut dengan klik di SINI. Nak tahu lebih lanjut lagii atau nak beli... hubungi 012-5538628.


Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 


Reference:



Monday, 20 October 2014

Cara-Cara Untuk Menentukan Waktu Subur Seorang Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca yang disayangi sekalian. Hari ni, kita bincang pula mengenai cara-cara untuk menentukan waktu subur seorang wanita.

Dulu saya mengalami masalah hendak memahami kitaran haid. Tak faham bila hendak mula mengira bilakah mulanya kitaran haid hari pertama. 







Pemahaman mengenai hari pertama kitaran haid amat penting dalam menentukan bila waktu subur seseorang wanita. Selain itu, dengan memahami kitaran haid dengan betul akan membantu wanita memahami dirinya dengan lebih baik lagi. 

Dengan mudahnya, hari pertama kitaran haid adalah hari pertama kedatangan haid bagi seorang wanita setiap bulan. Wanita yang normal selalunya akan mengalami kitaran haid dalam 28 - 30 hari bermula dengan hari pertama keluarnya darah haid... 

Contohnya hari pertama keluar darah haid, pendarahan berhenti selalunya dalam 7 hari selepas itu. Kemudian anda tidak mengalami sebarang pendarahan sehingga hari ke 28 atau hingga hari ke-30. Selepas itu, keluar balik darah haid yang bermakna bermula semula hari pertama kitaran haid anda yang seterusnya.

Faham ekk.. harap ayat saya tak berbelit-belit.

Saya tak nak mengelirukan anda dengan perkara-perkara lain, cukuplah anda fahami, bermula hari pertama keluar darah haid, maka ia adalah hari pertama kitaran haid. Bagaimanakah pula untuk menentukan bilakah waktu subur?

Untuk wanita normal yang kitaran haidnya 28 - 30 hari, waktu subur selalunya akan jatuh pada hari ke-14. Hari ini dikira bermula dengan hari pertama anda datang haid. Senang kan?

Bagi yang mengalami kitaran haid yang awal seperti 25 hari atau lewat seperti 35 hari, nak tahu waktu subur, bahagi dua jumlah hari kitaran haid anda. Contohnya 25 hari, anggaran waktu subur adalah lebih kurang pada hari ke-12 atau hari ke-13. Kalau 35 hari, anggaran waktu subur adalah dalam hari ke-17. 

Jika kitaran haid tidak teratur, agak sukar untuk menentukan waktu subur. Lebih elok jika dapatkan nasihat dan panduan daripada pakar perubatan yang lebih memahami.

Jika anda sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat, anda boleh berikhtiar dengan mengambil Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada:

- ESP - Untuk mengukuhkan rahim dan bersedia untuk kehamilan.

- Vitamin B Complex - Untuk membekalkan tenaga dan nutrisi daripada kumpulan B. Selain itu B Complex juga mengandungi Asid Folik yang bagus untuk perkembangan janin.

- Vita-Lea - Membekalkan keperluan vitamin yang diperlukan untuk kesihatan ibu yang menyeluruh. Selain itu, mempunyai kandungan asid folik yang diperlukan oleh janin.

- GLA Complex - Untuk menstabilkan hormon ibu dan menyediakan persekitaran yang sesuai untuk sperma.



Anda boleh baca sharing rakan-rakan yang telah berjaya hamil di SINI.


Anda ingin mengetahui lebih lanjut? Hubungi 012-5538628. Jom kita sama-sama tempuhi proses ini :)


Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 


Sunday, 19 October 2014

7 Cara-Cara Untuk Mengurangkan Rasa Loya atau Morning Sickness Semasa Kehamilan

Di awal fasa kehamilan, kaum wanita akan mengalami simptom loya yang tidak terkawal. Selalunya simptom ini lebih berat pada waktu pagi. Oleh itu, simptom ini digelar morning sickness



Morning sickness ini selalu berlalu berlaku pada minggu ke-6 kehamilan dan mungkin berakhir dalam minggu ke-16 kehamilan atau bagi sesetengah ibu-ibu yang mengandung, simptom loya ini berterusan sehingga ke hujung kehamilan

Cara-Cara Untuk Mengurangkan Rasa Loya atau Morning Sickness:

1. Pastikan perut tidak kosong. Makan dengan kerap sekurang-kurangnya setiap 2 jam.

2. Selepas bangun daripada tidur, makan biskut kering atau apa-apa sahaja makanan ringan kesukaan anda untuk menyerap asid perut dan membantu menyimpan gula di dalam darah daripada menyebabkan tahap gula terlalu rendah.

3. Makan makanan yang boleh membantu mengurangkan rasa loya seperti buah avocado, keju, susu, yogurt, makanan yang berprotein dan sebagainya.

4. Makanan yang berhalia juga boleh melegakan perut. Selain itu, hidu bau buah lemon atau minum jus lemon untuk meneutralkan asid di dalam perut.

5. Elakkan makanan yang berminyak, berkafein dan mengandungi lemak yang tinggi. 

6. Bawa bersama oitment seperti minyak cap kapak, bam yang mengandungi bau-bauan limau, vicks atau apa sahaja yang membantu mengurangkan rasa loya anda.

7. Tidur untuk mengurangkan rasa loya :)


Selain itu, anda boleh mengambil vitamin B6 untuk mengurangkan rasa loya. Jika morning sickness anda terlalu keterlaluan, anda juga boleh mengamalkan Peppermint Ginger Plus untuk memberi kelegaan kepada perut.


Harga Set Untuk Mengurangkan loya atau Morning Sickness ialah RM98.75. Memang sangat-sangat menjimatkan kerana dapat tahan dalam 2 - 4 bulan.

Nak tahu lebih lanjut? Hubungi saya di 012-5538628.


Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 


Reference: