10 Jenis Nutrien Yang Diperlukan Oleh Badan Yang Aktif

Untuk kehidupan dan kesihatan yang baik (ayat skema pulak), badan kita memerlukan beberapa nutrien penting. Tanpa perlu mengarang lebih-lebih lagi, jom kita tengok satu persatu.1. Kalsium - 99% kalsium terkandung dalam tulang dan gigi. Walaubagaimanapun, semakin meningkat umur, kandungan kalsium semakin berkurangan. Oleh itu, kalsium sangat diperlukan terutama apabila usia sudah meningkat untuk mengelakkan penyakit seperti Osteoperosis.

2. Serat - Serat terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Serat adalah penting untuk mengawal kandungan gula di dalam darah.

3. Magnesium - Separuh daripada magnesium tersimpan di dalam tulang. Manakala separuh lagi terdapat di dalam tisu dan organ di mana daripada situlah otot-otot akan menggunakannya untuk mengekalkan fungsi dan rentak ritma jantung.

4. Vitamin E - Merupakan sumber antioksidan dan melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal-radikal bebas.

5. Vitamin C - Mempunyai fungsi yang sama seperti Vitamin E. Namun Vitamin C juga merupakan sumber kepada penghasilan kolagen yang membantu dalam mengekalkan kesihatan sendi.

6. Vitamin A - Mengekalkan kesihatan kulit dan tisu yang sihat. Vitamin A juga meningkat fungsi penglihatan kita.

7. Potassium - Membantu tubuh membina otot dan memecahkan karbohidrat apabila tenaga digunakan.

8. Protein - Protein adalah sumber kepada asid amino yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, protein diperlukan untuk memperbaiki sel-sel serta membina otot di dalam tubuh kita.

9. Zat Besi (Iron) - Zat besi diperlukan untuk mengangkut oksigen yang mencukupi ke seluruh badan. Kekurangan zat besi menyebabkan tekanan darah rendah dan menyebabkan tubuh kita mudah pitam dan lemah.

10. Vitamin D - Meningkatkan penyerapan kalsium untuk kegunaan gigi dan tulang. Vitamin D juga meningkatkan kepekaan tubuh kepada insulin yang menyebabkan tubuh akan berinteraksi dengan gula dengan lebih baik.

Nutrien-nutrien yang disebutkan di atas juga sangat diperlukan bagi orang-orang yang rajin bersenam untuk menjaga badan, di mana nutrien-nutrien tersebut membantu mengekalkan tenaga dan nutrisi yang hilang setelah bersenam. 

Namun, dengan kehidupan yang sibuk pada masa kini, diakui agak sukar juga untuk mendapatkan nutrien-nutrien tersebut. Tapi jangan bimbang, Shaklee mempunyai supplemen-supplemen yang sangat sesuai untuk menggantikan nutrien-nutrien yang di atas.1. Vitalea (120 biji, RM88.75) - mengandungi hampir kesemua vitamin yang disebutkan di atas.

2. OsteMatrix (120 biji, RM61.00) - mengandungi kalsium, magnesium, dan Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik.

3. ESP (850g, RM150.00) - mengandungi protein non-GMO yang membekalkan protein yang diperlukan oleh tubuh.

4. Performance Drink (539g, RM82.50) - mengandungi potassium yang diperlukan oleh tubuh.

5. Vita - E Complex (120 biji, RM149.00) - membekalkan sumber vitamin E yang diperlukan oleh tubuh.

6. Sustained Release Vita-C (180 biji, RM92.50) - membekalkan sumber Vitamin C.

7. Carotomax (30 biji, RM74.00) - Membekal lebih daripada sumber Vitamin A yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, juga mengandungi Potassium yang penting.

Anda mahukan mana-mana supplemen yang disebutkan di atas? Hubungi saya di 012-5538628. Setiap pembelian daripada saya akan mendapat panduan dan konsultasi pengambilan supplemen secara percuma. 

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy
Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Reference:

Previous
Next Post »
0 Komentar