Kacang soya dan kepentingannya kepada kesihatan

Kacang Soya dan Kepentingannya kepada Kesihatan



Kacang soya merupakan salah satu daripada 7 "super food" di dunia. Sejak dari 5000 tahun dahulu, masyarakat Cina telah menggunakan kacang soya sebagai makanan kesihatan. Ini dapat dilihat daripada penghasilan tauhu dan susu yang sangat popular dalam kalangan masyarakat tersebut.


Banyak kajian saintifik telah dijalankan ke atas kacang soya dan hasil kajian tersebut telah menunjukkan bahawa kacang soya dan protein soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

Di antara kebaikan kacang soya dan protein soya adalah:

  • Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan kolesterol dalam badan.
  • Meningkatkan kesihatan payudara dan mencegah penyakit barah payudara dan rahim.
  • Memperkuatkan tulang dan mencegah osteoporosis kerana di dalam soya terdapat mekanisme yang mengurangkan kehilangan kalsium di dalam tulang.
  • Melancarkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan di dalam sel, mengemulsi lemak di dalam makanan.
  • Mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu memperlahankan proses penuaan dan pigmentasi kulit.
  • Mengandungi kandungan asid amino yang penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan sebagainya.
Walau bagaimanapun, berhati-hatilah apabila memilih jenama soya yang terdapat di pasaran. Kecanggihan dalam bidang bioteknologi kini telah berjaya menghasilkan soya dalam jumlah yang besar dan sihat. Hasilnya digelar GMO (Genetically Modified Organism). Namun begitu, genetik soya ini telah berubah dan sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada tubuh manusia. 

Oleh itu, pilihlah soya yang non-GMO yang masih mempunyai genetik yang asli dan lebih terjamin untuk kesihatan yang baik. 

ESP (Energizing Soy Protein) daripada Shaklee adalah salah satu hasil soya yang diiktiraf di seluruh dunia kerana mempunyai kajian klinikal yang sangat extensive dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi. Kacang soya yang digunakan Shaklee hanya mengandungi "non-GMO" di mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. 




Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan: 
  • 2 kali ganda daging 
  • 4 kali ganda telur 
  • 12 kali ganda susu 
  • Rendah lemak 
  • Tiada kolesterol, 
  • Tiada asid urik 
  • Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah, iaitu 39 dan menjadikan ia sangat sesuai kepada penghidap kencing manis.





Yang menariknya, ESP ini enak dihidangkan bersama minuman panas dan sejuk mengikut keinginan anda seperti milo, susu, jus dan sebagainya. Jika mahukan kesan dan tenaga yang optimum, terutamanya di waktu pagi, anda boleh gabungkan ESP dengan Meal Shakes dan Performance Drink Shaklee untuk kesan yang lebih hebat. 


Hubungi saya untuk konsultasi pengambilan supplemen semulajadi yang hebat ini daripada saya; Kak Yone melalui SMS, Whatsapp, di 016-2364796.

Pengedar Shaklee Shah Alam, Petaling Jaya, Subang, USJ dan seluruh Malaysia.

COD: Sekitar Shah Alam, Subang Hi-Tech, USJ, Petaling Jaya di area Amcorp Mall, VSQ Tower, Jaya 33, PJ SS14, Menara PKNS dan juga kawasan-kawasan yang boleh dibawa berbincang 😊
First
0 Komentar